Scott Morrison. Foto: EPA
Scott Morrison. Foto: EPA

Med marcem 2020 in majem 2021 se je Morrison imenoval na položaje ministra za zdravje, finance, industrijo in znanost, energijo in naravne vire ter notranje zadeve, ne da bi javnost za to vedela, v nekaterih primerih pa tega niso vedeli niti že imenovani ministri na teh področjih, poroča Guardian.

Po poročanju lokalnih medijev je kot minister za naravne vire izkoristil svojo moč za prekinitev pomembnega plinskega projekta ob obali Sydneyja.

Morrisonova imenovanja sta razkrila novinarja, ki sta napisala knjigo o odzivu njegove vlade na pandemijo covida-19. Razkritje je šokiralo tako vlado kot javnost, saj nihče ne zna pojasniti, zakaj so bila takšna imenovanja nujna ali zakaj javnost o njih ni bila obveščena.

Morrisonov naslednik, trenutni premier Anthony Albanese, je obljubil hitro preiskavo. "To je dejanje, ki bi se mu posmehovali, če bi se zgodilo v nedemokratični državi. Scott Morrison je vodil vlado v senci," je razkritje komentiral Albanese.

Škandal je osvetlil nepregledno naravo odločanja v avstralski vladi in sprožil vprašanja o strožjih demokratičnih varovalih.

Strokovnjakinja za ustavno pravo Anne Twomey je dogajanje opisala kot nenavadno in dejala, da odpira možnost izpodbijanja nekaterih odločitev prejšnje vlade, opozorila pa je tudi, da so dejanja nekdanjega premierja za demokratično državo popolnoma neprimerna.

Morrison se je nekdanjim kolegom v vladi, ki jo je vodil, sicer opravičil in svoje odločitve predstavil kot varovalke v času pandemije. Zdaj se sooča s pozivi, naj odstopi kot poslanec Liberalne stranke Avstralije.

Morrisonova konservativna koalicija je na majskih volitvah izgubila oblast, s čimer se je končalo skoraj desetletje vladavine desne sredine v državi.

Morrison se je imenoval na pet ministrskih položajev