Fusako Šigenobu (v sredini s kapo) je bila v zaporu 20 let. Foto: EPA
Fusako Šigenobu (v sredini s kapo) je bila v zaporu 20 let. Foto: EPA

Fusako Šigenobu se je več desetletij izogibala prijetju, nato pa so jo aretirali v Osaki leta 2000.

Njena skupina je izvedla niz ugrabitev talcev, tudi smrtonosni napad na izraelsko letališče Lod v Tel Avivu leta 1972, v katerem je bilo ubitih 26 ljudi.

Soustanoviteljico pa so zaprli zaradi napada na francosko veleposlaništvo v Haagu leta 1974, ko so trije pripadniki Japonske rdeče armade 100 ur zadrževali veleposlanika in še 10 zaposlenih na veleposlaništvu.

Zadrževali so jih, dokler Francija ni izpustila iz svojega zapora pripadnika armade, napadalci pa so nato odleteli v Sirijo.

Fusako Šigenobu osebno v napadu ni sodelovala, a je japonsko sodišče leta 2006 presodilo, da je pomagala pri koordinaciji, in jo obsodilo na 20 let zapora.

Kot poroča BBC, je dejala, da je armado razpustila pet let pred tem, ko je čakala na sojenje. Kot je takrat dejala, bo boj nadaljevala v okviru zakonov.

Ob izpustitvi iz zapora se je Fusako Šigenobu opravičila, ker je njena skupina povzročila "škodo nedolžnim ljudem". Pred tem se je že opravičila za napad na letališče v Tel Avivu.

Zadnji znan napad te skupine je bil napad z avtomobilom bombo na klub ameriške vojske v Italiji leta 1988.

Nemški portal Deutsche Welle poroča, da je skupina, ustanovljena leta 1971, tesno sodelovala s palestinskim gibanjem Ljudska fronta za osvoboditev Palestine. Fusako Šigenobu je Japonsko zapustila pri 25 letih in se poročila s pripadnikom omenjenega palestinskega gibanja.