Zaradi bankrota v Šrilanki že nekaj mesecev vlada izredno stanje. Foto: Reuters
Zaradi bankrota v Šrilanki že nekaj mesecev vlada izredno stanje. Foto: Reuters

Po navedbah šrilanške policije naj bi bili v akciji varnostnih sil ranjeni dve osebi, devet protestnikov pa so varnostne sile aretirale.

Protestniki, ki so pred poslopjem taborili od začetka aprila, so že pred današnjo operacijo napovedali, da se bodo danes umaknili tudi iz prostorov palače, ki so jih zasedli po tem, ko je pred skoraj dvema tednoma odstopil prejšnji predsednik Gotabaya Rajapaksa.

Po navedbah prič so vojaki aretirali več ljudi in uničevali šotore na aveniji, ki vodi do predsedniške palače, policija pa je zaprla sosednje ulice, da bi preprečila prihod novih protestnikov.

Novi predsednik Ranil Wickremesinghe je v sredo posvaril, da se bo z "razgrajači" strogo spopadel, če bodo poskušali rušiti njegovo vlado.

"Če bodo skušali zrušiti vlado, zasesti predsedniški in premierski položaj, to ni demokracija in z njimi bomo odločno obračunali," je dejal Wickremesinghe.

Obsodbe vojaških ukrepov

Ameriška veleposlanica v Šrilanki Julie Chung je na Twitterju zapisala, da je "zelo zaskrbljena" zaradi vojaških ukrepov. "Oblasti pozivamo, naj bodo zadržane in poškodovanim zagotovijo takojšen dostop do zdravniške oskrbe," je dodala.

Kanadski veleposlanik David McKinnon pa je na Twitterju poudaril, da je "ključnega pomena, da oblasti ravnajo zadržano in se izogibajo nasilju".

Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International je šrilanške oblasti pozvala k spoštovanju drugačnih mnenj in obsodila uporabo sile proti novinarjem, ki so poročali o akciji varnostnih sil.

Vodja vplivnega šrilanškega odvetniškega združenja Saliya Peiris je vojaško akcijo obsodil in opozoril, da bo ta škodovala mednarodni podobi nove vlade. "Nepotrebna uporaba grobe sile ne bo pomagala tej državi in njeni mednarodni podobi," je v kratki izjavi dejal Peiris.

Obsežne protivladne proteste v Šrilanki, v katerih je bilo poškodovanih več kot sto ljudi, je sprožila najhujša gospodarska kriza v otoški državi po osamosvojitvi od britanskega imperija leta 1948.