Protestniki v Kolumbu slavijo odstop Radžapakse. Foto: Reuters
Protestniki v Kolumbu slavijo odstop Radžapakse. Foto: Reuters

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, v Šrilanki še preverjajo pristnost in zakonitost takšnega odstopa. Radžapaksa je odstopno izjavo prek elektronske pošte poslal predsedniku parlamenta, ki naj bi njegov odstop uradno oznanil v petek, poroča BBC.

Če bodo v Šrilanki potrdili predsednikov odstop, bo Radžapaksa postal prvi voditelj te države, ki je odstopil s položaja, odkar je bil leta 1978 uzakonjen predsedniški sistem.

Radžapaksa naj bi se čez Maldive zatekel v Singapur, da bi ubežal morebitni aretaciji v domovini. Singapur je potrdil, da je prispel v državo, kjer pa ni zaprosil za azil, poroča BBC. "Singapur običajno ne odobri prošenj za azil," je sporočilo singapursko zunanje ministrstvo.

Gotabaja Radžapaksa. Foto: EPA
Gotabaja Radžapaksa. Foto: EPA

Predsednik v odstopu je neuradno pobegnil z ženo in dvema osebnima varnostnikoma. Maldivijski mediji so poročali, da je prenočil v luksuznem letovišču Waldorf Astoria Ithaafushi, njegovo razkošno nastanitev pa so primerjali s stisko njegovih rojakov, saj že štirje od petih prebivalcev Šrilanke zaradi hude gospodarske krize spuščajo obroke.

Znova policijska ura

Vršilec dolžnosti predsednika Ranil Wickremesinghe je v četrtek znova uvedel policijsko uro, da bi zadušil morebitne proteste.

Protivladni protestniki so predtem sicer sporočili, da se bodo umaknili iz zasedenih državnih ustanov, in pri tem opozorili, da bodo vseeno nadaljevali prizadevanja za odstavitev premierja in predsednika države.

Protestniki so konec tedna zasedli palačo predsednika Radžapakse, v sredo pa so vdrli tudi v pisarno predsednika vlade Wickremesingheja.

Wickremesinghe, ki ga je Radžapaksa v svoji odsotnosti imenoval za vršilca dolžnosti predsednika, je protestnikom odredil evakuacijo državnih ustanov ter vojski in policiji naročil, naj storijo vse potrebno za vzpostavitev reda v državi.

Protestniki pred predsedniško palačo. Foto: Reuters
Protestniki pred predsedniško palačo. Foto: Reuters

Protestniki nadaljujejo svoj boj

Umik protestnikov iz zasedenih ustanov je danes potrdila tiskovna predstavnica protestnikov, vendar je opozorila, da bodo vseeno nadaljevali svoj boj za odstavitev predsednika države in predsednika vlade.

V srednem televizijskem nagovoru je Wickremesinghe protestnike obtožil, da mu želijo preprečiti, da bi opravljal svoje dolžnosti kot vršilec dolžnosti predsednika, in dejal, da policija in vojska ne smeta dovoliti, da bi fašisti prevzeli oblast. "Zato sem razglasil izredne razmere in policijsko uro po vsej državi," je še dodal.

Policijska ura odpravljena

Policijska ura je bila sicer danes že odpravljena, nato pa znova uvedena. Policija je sporočila, da sta bila v nočnih spopadih s protestniki pred parlamentom ranjena vojak in policist. Medtem so iz glavne bolnišnice v Kolombu sporočili, da so v sredo sprejeli približno 85 ljudi, pri čemer se je en moški zadušil, potem ko so ga pri uradu predsednika vlade poškropili s solzivcem.