Afganistanci v provinci Herat po potresu, ki je zrušil hiše, čakajo na humanitarno pomoč. Foto: EPA
Afganistanci v provinci Herat po potresu, ki je zrušil hiše, čakajo na humanitarno pomoč. Foto: EPA

Potres z magnitudo 6,3 je imel žarišče kakih 30 kilometrov severozahodno od Herata, glavnega mesta province. Sledil mu je niz močnih popotresnih sunkov, sprožili so se tudi številni zemeljski plazovi.

Po zadnjih podatkih je smrtnih žrtev najmanj 2053, več kot 9200 ljudi pa je bilo v potresu poškodovanih. Popolnoma ali delno uničenih je več kot 1300 stavb, so po navedbah turške tiskovne agencije Anadolu sporočile talibanske oblasti v Kabulu.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, so bili prizadeti predvsem ljudje na ruralnih območjih. V mestu Herat po trenutnih podatkih ni bilo večjega števila žrtev. WHO sicer pričakuje, da bo število žrtev še naraslo. Iskalne in reševalne operacije potekajo.

Sorodna novica Afganistansko zgodovinsko mesto Herat prizadel hud potres. Umrlo najmanj 120 ljudi.

Uničenje je ogromno v vasi Sarboland v okrožju Zinda Jan blizu žarišča potresa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Že ob prvem tresenju so se zrušile vse hiše," je povedal 42-letni Bašir Ahmad. "Tisti, ki so bili v hišah, so bili pokopani," je dejal. "Vse se je spremenilo v pesek," pa je dejal drugi prebivalec.

V Afganistanu imajo že sicer hudo humanitarno krizo, potem ko so se iz regije po vrnitvi talibanov na oblast leta 2021 umaknile številne humanitarne organizacije in mednarodna pomoč. Provinco Herat na meji z Iranom, kjer živi okoli 1,9 milijona ljudi, pesti tudi dolgoletna suša.

Afganistan pogosto prizadenejo potresi, zlasti v gorovju Hindukuš, ki leži blizu stika evrazijske in indijske tektonske plošče.

Slovensko ministrstvo izrazilo sožalje

Na hudo naravno nesrečo se je na družbenem omrežju X odzvalo tudi slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. "Globoko smo užaloščeni zaradi tragične izgube številnih življenj in uničenja v včerajšnjem potresu," so zapisali na ministrstvu. "Naše misli so z žalujočimi družinami in poškodovanimi," so dodali.

V silovitem potresu v Afganistanu na tisoče žrtev