Eksplozija je odjeknila v soboto popoldne po krajevnem času v bližini dekliške šole v četrti Dašt-i-Barči v zahodnem delu Kabula, kjer živijo predvsem šiitski Hazari. Soseska je pogosto tarča napadov sunitskih skrajnežev. Foto: EPA
Eksplozija je odjeknila v soboto popoldne po krajevnem času v bližini dekliške šole v četrti Dašt-i-Barči v zahodnem delu Kabula, kjer živijo predvsem šiitski Hazari. Soseska je pogosto tarča napadov sunitskih skrajnežev. Foto: EPA

V soboto zvečer je več eksplozij pretreslo sosesko mesta, kjer živijo šiiti. Ta verska manjšina v Afganistanu je bila že v preteklosti tarča sunitske militantne skupine. Gre za najhujši napad v Afganistanu v več kot letu dni, odgovornosti zanj pa ni prevzel še nihče.

Sorodna novica Kabul: V eksploziji ubitih več deset ljudi, med žrtvami več srednješolk

Očividec je za Reuters povedal, da so bile vse žrtve, razen sedmih ali osmih, šolarke, ki so po pouku odhajale domov.

Gre za drugi napad na izobraževalne institucije v zadnjih desetih dneh. 30. aprila je avtomobil bombo razneslo pred bivališčem številnih dijakov v vzhodni pokrajini Logar, tudi takrat je umrlo več deset ljudi, odgovornosti za napad tudi takrat ni prevzel nihče.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je v soboto za napad v Kabulu obtožil talibanske upornike. "Ta divjaška skupina nima moči, da bi se na bojišču spoprijela z varnostnimi silami, zato brutalno in barbarsko napada javna poslopja in dekliško šolo," je Gani zapisal v sporočilu za javnost.

Vpletenost v napad je tiskovni predstavnik talibanov zanikal in poudaril, da vse napade na afganistanske civiliste obsojajo.

"Zakaj ne bi pobili kar vseh nas, da bi končali to vojno?"

Sorodna novica ZDA in Nato po skoraj 20 letih uradno zapuščajo Afganistan

Družine žrtev za incident krivijo afganistansko vlado in zahodne sile, češ da niso ustavile nasilja in končale vojne. Nekatere družine še vedno iščejo pogrešane sorodnike v tamkajšnjih mrtvašnicah in bolnišnicah.

"Vso noč smo na pokopališče nosili trupla deklet in dečkov ter molili za vse, ki so bili v napadu ranjeni," je povedal Mohamed Reza Ali, ki družinam žrtev pomaga v zasebni bolnišnici. "Zakaj ne bi pobili kar vseh nas, da bi končali to vojno?" je še dodal.

Vojaki zapuščajo območje

Nasilje se je zgodilo teden dni po tem, ko so ameriške vojaške sile in sile zveze Nato začele zapuščati Afganistan. Ob umiku so se povečali spopadi med afganistanskimi varnostnimi silami in talibanskimi uporniki, obe strani skušata obdržati nadzor nad strateškimi središči.

Ameriški veleposlanik v Kabulu Ross Wilson je napad označil za gnusno dejanje. "Ta neodpustljivi napad na otroke je napad na prihodnost Afganistana, ki ga ne morem prenesti," je zapisal na Twitterju.

Kitajska krivi ZDA, Indija obsoja napad na "prihodnost Afganistana"

Kitajska pa je za porast nasilja posredno okrivila ZDA. Kitajski veleposlanik v Afganistanu Vang Ju je tvitnil, da je nenadna odločitev o umiku privedla do številnih napadov po državi.

"Kitajska poziva tuje čete v Afganistanu, naj v celoti upoštevajo varnost ljudi v državi in regiji, se umaknejo odgovorno in se izogibajo večjim pretresom in trpljenju afganistanskega prebivalstva," je zapisal.

Indijsko zunanje ministrstvo je obsodilo poboj civilistov in dejalo, da je smrt več kot 50 mladih deklet napad na prihodnost Afganistana. "Storilci očitno skušajo uničiti mukotrpne in težko pridobljene dosežke Afganistancev v zadnjih dveh desetletjih," so zapisali v izjavi.