Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

"V zračnih napadih pakistanskih sil blizu Durandove črte v provinci Kost je bilo ubitih 41 civilistov, večinoma žensk in otrok, 22 jih je ranjenih," je po poročanju Al Džazire dejal Šabir Ahmad Osmani, direktor oddelka za informacije in kulturo v Kostu. Durandova linija določa mejo med Pakistanom in Afganistanom.

Število mrtvih sta potrdila še dva druga uslužbenca v Kostu, še šest ljudi pa je bilo ubitih v provinci Kunar.

Afganistanska televizija TOLO je poročala o protestih več sto prebivalcev Kosta, ki so obsojali Pakistan in vzklikali protipakistanske slogane.

Pakistanska vojska napadov sicer ni komentirala, pakistansko zunanje ministrstvo pa je talibanske oblasti v Kabulu pozvalo k "ostrim dejanjem" zoper oborožene borce, ki izvajajo napade na Pakistan z ozemlja Afganistana.

"Teroristi nekaznovano uporabljajo afganistansko ozemlje za izvajanje dejavnosti znotraj Pakistana," piše v sporočili ministrstva.

Obmejne napetosti med Pakistanom in Afganistanom so se povečale, odkar so talibani avgusta lani prevzeli oblast.

Pakistan je bil sicer ena od držav, ki so druge pozivale k vzpostavitvi stikov s talibani, ko so prevzeli oblast v Afganistanu.

Ni pa jasno, ali bo novi pakistanski premier Šebaz Šarif tako razumevajoč do talibanov kot njegov konservativni in islamistični predhodnik Imran Kan, ki je bil prejšnji teden odstavljen s položaja po izglasovani nezaupnici.

Talibani zanikajo, da so sprejeli pakistanske borce, jezni pa so zaradi ograje, ki jo Pakistan postavlja ob 2700-kilometrski meji med državama.