Nevihta je že povzročila nekaj materialne škode. Foto: Reuters
Nevihta je že povzročila nekaj materialne škode. Foto: Reuters

Nevihta je ob kopno udarila v jutranjih urah po našem času, premikala pa naj bi se vzdolž južne obale Tajske.

Turisti, ki so trenutno na otoku Koh Samui, so po poročanju BBC-ja dejali, da so območje že prizadeli nalivi, močan veter in visoki valovi in da so jim oblasti svetovale, naj do sobote zvečer ostanejo v zaprtih prostorih. Več tisoč ljudi je znana tajska letovišča tudi zapustilo, nato pa so več letališč in pristanišč zaprli.

Umrla tajski ribič in ruski turist

Tropska nevihta dosegla južni del Tajske

Iz Tajskega zaliva so v pristanišča vpoklicali vse ladje, a je nevihta že vzela smrtno žrtev. V bližini meje z Malezijo je umrl ribič, potem ko so valovi zadeli njegov čoln, ko se je vračal v
pristanišče. Enega ribiča še pogrešajo. Že v sredo je zaradi neupoštevanja prepovedi plavanja umrl Rus, ki je utonil pri otoku Koh Samui.

Čeprav so tropske nevihte na Tajskem v tem letnem času pogoste, pa se le redko oblikujejo tako močne nevihte, kot naj bi bila nevihta Pabuk. Oblasti turiste in domačine mirijo, da so na vremenske nevšečnosti dobro pripravljeni in da so sprejeli vse potrebne ukrepe. Raven vode naj bi se dvignila kar za pet metrov. Na obalnih območjih je v pripravljenosti tudi vojska.

Pabuk naj bi bila najmočnejša nevihta na Tajskem po letu 1989, ko je tajfun Gay zahteval več kot 900 žrtev, piše Guardian.