Težava je, da menihi ne smejo zavrniti hrane, ki jim jo darujejo verniki, ti pa darujejo svojo najljubšo hrano, ki je običajno sladka. Foto: AP
Težava je, da menihi ne smejo zavrniti hrane, ki jim jo darujejo verniki, ti pa darujejo svojo najljubšo hrano, ki je običajno sladka. Foto: AP

Vsako jutro ob zori verniki zasipajo menihe z darovi v obliki hrane – kolački, t. i. lepljivim rižem, rezanci, sladkimi pudingi, cmočki, kupljenimi prigrizki in s smetano oblite tajske sladice.

Jutranja miloščina menihom je stara tradicija, s katero naj bi si verniki pridobivali dobro karmo za to in prihodnje življenje, a je prav to čezmerno darovanje hrane prispevalo h krizi debelosti med duhovščino.

V nasprotju z dobro znano upodobitvijo Bude kot moža z zaobljenim trebuščkom in več podbradki, prevzeto iz kitajske folklore, je okoli 300.000 menihov, kot jih je na Tajskem, še do pred kratkim ohranjalo vitko postavo in dobro zdravje s postom po poldnevu.

In čeprav se še vedno postijo, pa sta hrana in pijača, ki ju menihi zaužijejo navsezgodaj, tako nezdravi, da število menihov s čezmerno telesno težo (kar 45 odstotkov) in zdravstvenimi težavami zdaj presega nacionalno povprečje. Težave jim dela sladkorna bolezen, za katero trpi skoraj sedem odstotkov menihov, izjemno visoka sta deleža srčnih obolenj in visokega holesterola, piše Guardian.

Glavni krivec: Sladkor

Delež čezmerno težkih menihov je v zadnjih letih skokovito narasel. Foto: EPA
Delež čezmerno težkih menihov je v zadnjih letih skokovito narasel. Foto: EPA

Kot glavnega krivca stroka izpostavlja sodoben način življenja in hrano z visokim deležem sladkorja. Tajci so že tako eni najdebelejših narodov v Aziji, pred njimi so samo še Malezijci.

Težava je, da menihi nimajo izbire, kot da jedo podarjeno hrano, po tradiciji pa jim verniki darujejo svoje najljubše jedi, kar pomeni, da so sladice izjemno pogoste.

Višji člani budističnega sveta (Sangha), akademiki in tajska vlada so skušali družno rešiti krizo, ki so jo označili za "tiktakajočo bombo", in so v ta namen sestavili obvezni zdravstveni statut za menihe, ki so ga letos razobesili po templjih po vsej državi.

Nezdrave navade

Supreda Adulyanon, direktor vladne zdravstvene agencije Thai Health, pravi, da so glavni krivec za vse širše pasove menihov sladke pijače, ki jih duhovščina izjemoma lahko uživa tudi po poldnevu. "Jasno je, da je debelost povezana z nezdravimi razvadami. Denimo kar 43 odstotkov menihov je kadilcev, samo 44 odstotkov pa se jih rekreira trikrat tedensko, kar pomeni, da se večina ne giblje dovolj."

Težava je tudi, da menihi ne smejo biti videti nečimrni, zato zavračajo tudi telesno vadbo, poleg tega pa ne nosijo čevljev, kar kako resno rekreacijo še oteži.

Pred kratkim je bil v tajskih medijih objavljen zelo odmeven članek o menihu, ki so ga budistične oblasti preganjale, potem ko je na spletu objavil fotografijo svojih mišičastih "radiatorčkov". Zagrešil naj bi hud greh.

Rekreacija je "težavna"

Po poldnevu menihi ne smejo več jesti, a že do poldneva zaužijejo obilico nezdrave hrane, po poldnevu pa pijejo presladke pijače. Foto: AP
Po poldnevu menihi ne smejo več jesti, a že do poldneva zaužijejo obilico nezdrave hrane, po poldnevu pa pijejo presladke pijače. Foto: AP

Prha Promwachirayan, opat v templju Yannawa in predsednik javnega zdravstva v vrhovnem budističnem svetu, ki je na čelu pobude za bolj zdrave prehranjevalne navade menihov, je za Guardian priznal, da je rekreacija za menihe "zapletena" stvar, a "ne nemogoča".

"Menihi bi se morali rekreirati, a je to za nas težko," je povedal. "Lahko se rekreiraš, če s tem promoviraš zdravje, ne pa, da oblikuješ svoje telo kot kak boksar. Ne smeš dvigovati uteži in ne smeš teči, lahko le izvajaš hitro hojo ali pa morda hodečo meditacijo. Tudi joga je v redu, a ne v javnosti. Vadbeno kolo je O. K., a le ravno in v notranjih prostorih."

Agencija Thai Health je lani lansirala projekt "zdrav menih, zdrava prehrana", s katerim je skupina menihov, zbranih z vseh koncev države, dejansko shujšala.

Pri agenciji so med drugim ustvarili posebne pasove, prek katerih so menihi lažje spremljali nihanje svoje teže, usposobili so kuharje v svetiščih, kako kuhati zdravo, in objavili zdrave recepte, ki so jih razdeljevali med skupnostjo, s katerimi so skušali vernike spodbujati, da darujejo menihom bolj zdravo hrano.