Na poročnem obredu so bili navzoči  tudi vsi najvidnejši politiki in člani kraljeve družine. Foto: Reuters
Na poročnem obredu so bili navzoči tudi vsi najvidnejši politiki in člani kraljeve družine. Foto: Reuters

66-letnik je postal monarh po smrti svojega očeta leta 2016, slovesnosti ob uradnem kronanju pa se bodo začele konec tedna. Pred tem dogodkom je s kraljevim razglasom sporočil: "Kralj Vadžiralongkorn je svojo spremljevalko, generalko Sutido Vadžiralongkorn Na Ajudja, imenoval za kraljico Sutido. S tem je dobila kraljevi naziv in postala del kraljeve družine."

Do zdaj se je na Tajskem le šušljalo, da je Sutida njegova partnerica, saj ga je v zadnjih letih spremljala na več javnih dogodkih, o njuni zvezi pa nihče ni uradno govoril.

Posnetke poroke so predvajale vse tajske televizije. Na obredu je kralj polil posvečeno vodo po glavi kraljice, ki je ležala pred njim, nato pa sta zakon zapečatila s podpisom.

Slovesnosti ob kronanju bodo trajale tri dni. Foto: Reuters
Slovesnosti ob kronanju bodo trajale tri dni. Foto: Reuters

Kralj Maha Vadžiralongkorn je bil v preteklosti poročen že trikrat in ima sedem otrok, piše BBC. Sutido, nekdanjo stevardeso pri letalski družbi Thai Airways, je leta 2014 imenoval za namestnico vodje svoje varnostne službe, decembra leta 2016 pa je dobila še naziv generalka. Z izbrancem veliko časa preživljata v Nemčiji, kjer ima kralj ob jezeru Starnberg južno od Münchna razkošno vilo, vredno 11 milijonov evrov, piše Guardian.

Prejšnji tajski kralj Bumibol Aduljadedž je državi vladal kar 70 let, s čimer se je v zgodovinske knjige zapisal kot monarh z najdaljšim stažem na svetu. Žalovanje za njim se končuje šele s kronanjem novega vladarja, Bumipola pa so na večdnevnih slovesnostih upepelili šele leto dni po smrti. Kronanje novega kralja bo po predvidevanjih stalo okoli 27 milijonov evrov.