Privrženci opozicije slavijo. Foto: Reuters
Privrženci opozicije slavijo. Foto: Reuters
Podporniki istospolnih porok so takole sprejeli rezultate referenduma. Foto: Reuters

To je bil močan udarec za predsednico Caj Jingven (Tsai Ing-wen), ki je že odstopila s čela DPP-ja.

Vladajoča DPP je imela pred volitvami pod nadzorom 13 mest, na današnjih volitvah pa je slavila zgolj v petih. Med drugim je prvič v 20 letih izgubila tudi vlado v mestu Kaošjung (Kaohsiung), tradicionalni trdnjavi stranke.

Zmago v večini mest je medtem osvojila opozicijska stranka KMT, ki je imela pred volitvami pod nadzorom šest okrožij.

Poraz DPP-ja so pred volitvami napovedovale že ankete, saj med prebivalstvom narašča nezadovoljstvo zaradi slabih gospodarskih rezultatov in reformnih ukrepov, po katerih so se znižale pokojnine in zmanjšalo število praznikov.

Predsednica prevzema polno odgovornost
Tajvanska predsednica se je po porazu odločila za odstop s čela DPP. "Kot predsednica vladajoče stranke bom prevzela popolno odgovornost za rezultate na današnjih lokalnih volitvah," je dejala. "Naša prizadevanja niso zadostovala in ne bomo pustili na cedilu naših podpornikov, ki se borijo z nami. Želim se iskreno opravičiti."

Njeno predsednikovanje že od nastopa na čelo države med drugim zaznamuje oddaljevanje od Kitajske: Peking, ki ima otok s 23 milijoni prebivalcev za del svojega ozemlja, pa je zato povečeval pritiske na Tajvan.

Proti legalizaciji istospolnih porok
Tajvanci so vzporedno z lokalnimi volitvami odločali tudi na desetih različnih referendumih, med drugim na dveh tudi o legalizaciji istospolnih porok.

Volivci so z več kot šestimi milijoni glasov podprli pobudo nasprotnikov legalizacije istospolnih porok. Pripadniki in podporniki LGBT-skupnosti, ki so s tem doživeli hud poraz, so odločitev volivcev označili za nazadujoč korak, ki spodkopava ugled otoka kot začetnika pravic te skupnosti.

Tajvansko ustavno sodišče je maja 2017 legaliziralo istospolne poroke, s čimer je Tajvan postal prva država v Aziji, ki je dovolila istospolne poroke. Sodba naj bi v veljavo stopila v roku dveh let, vendar je bil napredek na tem področju zaradi množične mobilizacije nasprotnikov odtlej skromen, zato so o tej spremembi odločali tudi na današnjem referendumu.