Polovici Afganistana grozi stradanje, svari ZN. Foto: EPA
Polovici Afganistana grozi stradanje, svari ZN. Foto: EPA

Hasan Akund, ki so ga na položaj imenovali talibani, je v svojem prvem televizijskem nagovoru dejal, da delajo vse, kar lahko, da rešijo težave ljudi. ZN opozarja, da pozimi polovici prebivalstva grozi stradanje.

Premier je za lakoto, brezposelnost in finančni zlom Afganistana okrivil prejšnjo vlado, ki je imela podporo ZDA in so jo talibani vrgli z oblasti, poroča nemški portal Deutsche Welle.

ZDA je pozval, naj odmrznejo afganistanska sredstva v znesku 10 milijard dolarjev.

Ljudje, ki so bili del prejšnje vlade, so po besedah zdajšnjega premierja tudi krivi za nezaupanje ljudi v sedanjo vlado.

Talibanska vlada se bori proti korupciji, prizadeva pa si tudi plačati tisoče vladnih uslužbencev, ki plač niso prejeli že več mesecev, je še dejal Hasan Akund.

Združeni narodi opozarjajo, da so številni Afganistanci povsem obupani in brez hrane. Ljudje prodajajo svoje premoženje in celo svoje otroke, da bi si zagotovili hrano za preživetje.

Premier Akund je lakoto označil za "preizkus Boga, potem ko so se ljudje zoper njega uprli".

ZDA in druge države uradno še vedno ne priznavajo talibanov kot legitimne afganistanske vlade, zaradi česar so prekinile dostavo pomoči, ki je predstavljala 75 odstotkov afganistanskega gospodarstva. Tudi Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad sta prenehala izdajati mednarodna posojila državi.