Ministrica Tanja Fajon v Pekingu. Foto: MZEZ
Ministrica Tanja Fajon v Pekingu. Foto: MZEZ

V ospredju štiridnevnega obiska bosta še gospodarsko sodelovanje in kulturna diplomacija.

Fajon in Vang sta v Pekingu med drugim govorila o dvostranskih odnosih, sodelovanju na multilateralnih forumih in iskanju odgovorov na skupne svetovne izzive.

"Ključno je, da se pogovarjamo in da skupaj iščemo odgovore na številne izzive, od vojne v Ukrajini in Gazi do podnebnih sprememb. Slovenija in Kitajska imata zgodovino prijateljskih odnosov, ki je dobra podlaga za konstruktivno sodelovanje znotraj Varnostnega sveta, kjer sedimo za skupno mizo," je poudarila Fajon.

V pogovorih z Vangom sta se dotaknila tudi razmer v Tajvanski ožini, pri čemer je ministrica spomnila, da Slovenija sledi politiki ene Kitajske in da pozorno spremlja razmere v Tajvanu.

Ob tem se je zavzela še za uravnoteženost blagovne menjave med Slovenijo in Kitajsko.

Tanjo Fajon je sprejel tudi podpredsednik Kitajske Han Dženg, pri čemer sta oba pozdravila dobro gospodarsko, politično, kulturno in znanstveno sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko. Na srečanju so se jima pridružili predstavniki slovenskih podjetij, ki poslujejo na kitajskem trgu.

"Štiridnevni obisk, na katerem me spremlja močna delegacija predstavnikov 54 slovenskih podjetij, predstavlja odlično priložnost za nadgradnjo tradicionalno prijateljskih slovensko-kitajskih odnosov. Vesela sem vsakič, ko diplomaciji uspe odpreti vrata slovenskim podjetjem na tuje trge," je dejala Fajon.

Zadovoljstvo z obiskom so izrazili tudi na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Njihova izvršna direktorica Marjana Majerič je poudarila, da je od podpredsednika Kitajske lepo slišati, da so slovenska podjetja na Kitajskem dobrodošla.

Srečanje s kitajskimi podjetji

Da mora slovenska politika v svet hoditi z vplivnimi delegacijami in opozarjati nase, pa je prepričan predsednik Slovensko-kitajskega poslovnega sveta pri GZS-ju Žiga Vavpotič.

"Hkrati pa je naloga gospodarstva, da najdemo tudi jasna sporočila, ki jih lahko prenesemo svetu. Imamo številne izjemne zgodbe, prav je, da jih pokažemo, hkrati pa si pomagajmo ter razvijamo nove in nove," je dejal.

Delegacija bo nadaljevala svoj obisk v Pekingu s srečanji s kitajskimi podjetji. V Šanghaju se bo s kitajskimi partnerji srečala na poslovnem forumu, poslovni del delegacije pa bo ob koncu tedna obiskal še Šenzen in se seznanil s tehnološkimi velikani Kitajske – podjetji BYD in Huawei.

Fajon je ob tem v Pekingu odprla razstavo z naslovom Slovenec v Prepovedanem mestu, ki opisuje zgodbo slovenskega misijonarja, matematika in astronoma Ferdinanda von Hallersteina, ki je v 18. stoletju na kitajskem dvoru vodil odbor za raziskovanje astronomije.

"Pomembne vezi, ki jih je med bivanjem in delom na Kitajskem stkal Hallerstein, so simboličen opomnik in prepričljiv dokaz, kako dva naroda – čeprav geografsko in kulturno oddaljena – lahko najdeta skupni jezik in sodelujeta, tudi v moderni dobi," je povedala ministrica.

Fajon bo na Kitajskem do sobote, pred tem pa je že obiskala Japonsko, kjer se je prav tako zavzela za okrepitev gospodarskega in znanstvenega sodelovanja.

Tanjo Fajon na Kitajskem spremlja močna gospodarska delegacija
Slovensko gospodarstvo osvaja Kitajsko