Zmaga Tokajeva je bila pričakovana. Foto: Reuters
Zmaga Tokajeva je bila pričakovana. Foto: Reuters

Pet njegovih protikandidatov je osvojilo med 2,1 in 3,4 odstotka glasov, poroča nemška tiskovna agencija DPA. 5,8 odstotka volivk in volivcev je na glasovnici označilo, da ne podpirajo nobenega kandidata.

Zmaga 69-letnega Tokajeva ni presenečenje, saj je bilo vseh pet protikandidatov javnosti praktično neznanih. Po novi zakonodaji mandat predsednika traja sedem let, medtem ko je imel doslej kazahstanski predsednik petletni mandat.

Volilna udeležba je bila po podatkih osrednje volilne komisije 69,4-odstotna.

Po navedbah kazahstanskih varnostnih oblasti so volitve, na katere je bilo pozvanih 12 milijonov državljanov Kazahstana, potekale mirno. Spremljali so jih opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki so pred volitvami opozorili na omejitve pri registraciji kandidatov za volitve.

Danes so kot glavno pomanjkljivost izpostavili pomanjkanje kandidatov, ki bi bili lahko konkurenca predsedniku. zaradi česar so imeli volivci in volivke po njihovi oceni omejeno izbiro.

Ob tem so opazovalci Ovseja poudarili, da so bile volitve pripravljene učinkovito, a so pokazale, da je v državi nujna nadaljnja reforma, ki bi zagotovila pravi pluralizem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ovse je pozdravil dejstvo, da je bilo treba zaradi preprečevanja večkratnega glasovanja tokrat prvič preveriti volilni status volivcev na spletnem portalu državne uprave.

Urad za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) pri Ovseju pa je izpostavil "omejevanje temeljnih svoboščin, zaradi katerega je manj prostora za kritike".

Putin čestital Tokajevu

Tokajevu je za prepričljivo zmago čestital ruski predsednik Vladimir Putin. V čestitki je poudaril, da zaupanje, ki so mu ga izkazali volivci, Tokajevu odpira nove možnosti za nadaljevanje razvoja države v smeri, ki jo zagovarja. Putin je, kot so sporočili iz Kremlja, spomnil tudi na strateško partnerstvo in zavezništvo med Rusijo in Kazahstanom, ki po njegovih besedah temeljita na prijateljstvu, dobrososedskih odnosih in obojestranskem spoštovanju.

Zgodovinsko dobri odnosi med Rusijo in Kazahstanom so se nekoliko skrhali po začetku ruske invazije v Ukrajini. Tokajev je med obiskom v Sankt Peterburgu junija tudi kritiziral Moskvo zaradi priznavanja ukrajinskih separatističnih regij, ki si jih je Rusija pozneje priključila.

Tokratne volitve so bile prve po septembrskih spremembah ustave, sprejetih v odgovor na krvave januarske nemire, ki so jih oblasti zadušile tudi s pomočjo ruskih sil. Januarski protesti, v katerih je umrlo 238 ljudi, pomenijo prelomnico v zgodovini Kazahstana. Prvotne demonstracije, s katerimi so prebivalci izražali nezadovoljstvo nad rastočimi cenami goriv, so hitro prerasle v splošni upor proti vladi.

Devetdnevni nemiri so Tokajevu dali povod za utrditev njegove oblasti z bistvenim zmanjšanjem vpliva njegovega predhodnika Nursultana Nazarbajeva, ki je vladal Kazahstanu od razpada Sovjetske zveze do leta 2019.

Tokajev je po nemirih obljubil izgradnjo novega Kazahstana. Ustavne spremembe so bistveno omejile vpliv Nazarbajeva in njegove družine ter prenesle del pristojnosti predsednika na parlament. V skladu z novo ureditvijo bo predsednik lahko izvoljen samo za en sedemletni mandat, zaradi česar so volitve, ki so bile sprva načrtovane za leto 2024, potekale že letos.