Ameriški prvi par je visoka japonska gosta sprejel na posestvu Mar-a-Lago in ne v Beli hiši. Foto: Reuters
Ameriški prvi par je visoka japonska gosta sprejel na posestvu Mar-a-Lago in ne v Beli hiši. Foto: Reuters
Japonska ni na seznamu držav, ki so jih ZDA izvzele od uvedbe carin na jeklo in aluminij. Foto: Reuters
Panmunjon - "vas premirja". Foto: Reuters
Trump ne bo za vsako ceno vztrajal pri pogovorih s Kimom

Po srečanju z Abejem je Trump na skupni novinarski konferenci dejal, da na srečanje s Kimom ne bo šel, če ne bo prepričan, da bo sestanek uspešen. Če pa bo med samim sestankom ocenil, da ni produktiven, bo pogajanja zapustil.

Trump, ki japonskega voditelja gosti na svojem posestvu Mar-a-Lago na Floridi, je predtem potrdil, da je direktor Cie Mike Pompeo tajno odpotoval v Severno Korejo, kjer se je srečal s severnokorejskim voditeljem. Po njegovih besedah je Pompeo zgradil "dober odnos" s Kimom, ki ga je Trump lani poimenoval "mali raketni mož", sestanek pa je potekal zelo gladko, poroča BBC. To je bilo srečanje na najvišji ravni med državama po letu 2000. Trump in Kim naj bi se srečala junija, za zdaj pa še ni znano, kdaj in kje.

Abe je med obiskom Trumpa tudi pozval k pomoči pri izpustitvi 13 japonskih državljanov, ki jih je Severna Koreja ugrabila v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Pjongjang je priznal, da so jih ugrabili, da bi jih izurili za svoje vohune. Tokio sicer ocenjuje, da je številka ugrabljenih Japoncev občutno višja.

Po uvedbi carin pogovori o novih trgovinskih sporazumih
Pomembna tema pogovorov z Abejem je bilo tudi gospodarstvo. ZDA Japonske niso uvrstile na seznam držav, ki so jih izvzele od uvedbe 25-odstotnih carin na uvoz jekla in 10-odstotnih carin na uvoz aluminija. Voditelja sta se strinjala o začetku pogajanj o "svobodnih, poštenih in recipročnih trgovinskih sporazumih".

TV-prenos srečanja Kima in Moona
V sredo so se v Panmunjonu sestali tudi predstavniki Severne in Južne Koreje in se dogovorili, da bodo za prihodnji petek napovedano prvo srečanje med južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom in Kim Džong Unom predvajali v televizijskem prenosu, je za Radio Slovenija poročal Uroš Lipušček.

Dober začetek pomeni polovico storjenega, so včeraj poudarili v kitajskem zunanjem ministrstvu. Pogovori o napovedanih vrhih, tako južnokorejskega predsednika kot tudi ameriškega predsednika s severnokorejskim vodjem Kim Džong Unom, potekajo presenetljivo uspešno. Kot poročajo južnokorejski mediji, Kim Džong Un vsaj za zdaj v zameno za odpoved jedrskemu orožju ni zahteval umika ameriške vojske iz južne Koreje, kar je bil doslej glavni severnokorejski pogoj oziroma cilj.

Južnokorejski predsednik bo, če bodo v Pjongjangu privolili v dokončno in popolno odpravo jedrskega orožja in strateških raket, če bodo razkrili, kje so omenjena orožja nameščena in če bodo pristali na mednarodno nadzorstvo, predlagal postopno ukinitev gospodarskih sankcij, Severna Koreja pa naj bi dobila tudi obsežno gospodarsko pomoč, je še poročal Lipušček. Proces denuklearizacije korejskega polotoka naj bi bil končan do letnih olimpijskih iger v Tokiju junija leta 2020 in ameriških predsedniških volitev, ki bodo isto leto. Jeseni naj bi Severna in Južna Koreja dali v potrditev Generalni skuščini Združenih narodovo tudi mirovni sporazum, s katerim se bo tudi formalno končala korejska vojna, ki je potekala leta 1953.

Trump ne bo za vsako ceno vztrajal pri pogovorih s Kimom