Jugovzhodna Azija se vse bolj odločno upira odpadkom z Zahoda, saj noče postati odlagališče za tuje smeti. Foto: Reuters
Jugovzhodna Azija se vse bolj odločno upira odpadkom z Zahoda, saj noče postati odlagališče za tuje smeti. Foto: Reuters

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v indonezijski carinski službi, so v zadnjih mesecih vrnili 250 zabojnikov odpadkov, zdaj pa jih preučujejo še 1.000.

Na otoku Batan je bilo zajetih 49 zabojnikov, ki so bili po besedah predstavnika carinske službe Denija Surdžantora napolnjeni z mešanimi odpadki, plastiko in nevarnimi materiali, in tako v neskladju z uvoznimi pravili. "Uvoz ne sme vključevati strupenih ali nevarnih materialov," je pojasnil. Zabojnike so vrnili v ZDA, Nemčijo, Francijo, Hongkong in Avstralijo.

Okoli 200 zabojnikov so iz drugega največjega mesta Indonezije Surabaja vrnili tudi v Veliko Britanijo in Nemčijo.

Indonezija zaradi vse več pošiljk zaostruje nadzor nad tujimi odpadki. Do porasta dostave odpadkov v države jugovzhodne Azije je prišlo po tem, ko je Kitajska lani s ciljem, da zaščiti svoje okolje, prenehala sprejemati odrabljeno plastiko.

Da ne bodo smetnjak, so prejšnji mesec opozorili tudi v Kambodži in podjetju, ki je v državo pripeljalo 1.600 ton plastičnih odpadkov iz ZDA in Kanade, naložili 250.000 dolarjev kazni.

Avstralija se je v luči globalne zaskrbljenosti glede onesnaževanja oceanov in odpora v jugovzhodni Aziji že zavezala, da bo prenehala izvažati odpadke, ki jih je mogoče reciklirati.

Po svetu je vsako leto proizvedenih okoli 300 milijonov ton plastike, večina pa je konča v zemlji ali morju. Posebej skrb vzbujajoča je mikroplastika, ki ogroža morski živelj, ptice in druge živali.