Na Kitajskem naj bi oblasti zaprle milijon Ujgurov. Foto: EPA
Na Kitajskem naj bi oblasti zaprle milijon Ujgurov. Foto: EPA

Abdurehim Hejit (Heyit) naj bi v času smrti, ki še ni uradno potrjena, prestajal osemletno zaporno kazen v severozahodni pokrajini Sinkiang (Šindžjang), kjer naj bi bili zaprti pripadniki ujgurske etnične muslimanske manjšine. Jezik Ujgurov je sicer blizu turščini, številni Ujguri pa so v zadnjih letih pred pregonom na Kitajskem pobegnili ravno v Turčijo.

Kitajski državni mediji so v nedeljo predvajali videoposnetek, v katerem naj bi Hejit zatrdil, da je živ in zdrav ter pove, da proti njemu poteka preiskava, ker naj bi kršil državno zakonodajo, poroča BBC.

Video z datumom 10. februarja je objavil mednarodni program kitajskega radia v turščini in sporočil, da so kritike Ankare neutemeljene.

"Ni več skrivnost, da je več kot milijon ujgurskih Turkov, ki so samovoljno aretirani, podvrženih mučenju in političnemu pranju možganov," je po poročanju BBC-ja v soboto dejal predstavnik turškega zunanjega ministra Hami Aksoy. Tisti, ki niso pridržani, pa so "pod velikim pritiskom", je dodal.

"Ponovna uvedba koncentracijskih taborišč v 21. stoletju in politika sistematične asimilacije kitajskih oblasti proti ujgurskim Turkom je velika sramota za človeštvo," je še dejal Aksoy.

Po njegovih besedah so poročila o Hejitovi smrti "dodatno okrepila odziv turške javnosti na resne kršitve človekovih pravic v Sinkiangu". Predstavnik turškega ministrstva je generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa pozval, "naj sprejme učinkovite ukrepe za končanje te človeške tragedije".

Ujguri so pretežno muslimanska manjšina z jezikom, podobnim turščini. Foto: EPA
Ujguri so pretežno muslimanska manjšina z jezikom, podobnim turščini. Foto: EPA

Peking: Nasprotujemo dvojnim merilom

Peking se je že odzval na izjave iz Ankare. Prek kitajskega veleposlaništva v Turčiji je to državo pozval, naj prekliče svoje "lažne obtožbe". "Tako Kitajska kot Turčija se ukvarjata s težko nalogo boja proti terorizmu. Nasprotujemo dvojnim merilom na tem področju," sporoča Peking.

Kot so dodali na Kitajskem, upajo, da bo "turška stran pravilno razumela napore Kitajske za zakonito uporabo ukrepov za učinkovit boj proti terorizmu in ekstremizmu, da bo umaknila svoje lažne obtožbe in sprejela ukrepe za izničenje njihovih škodljivih učinkov".

Taborišča ali izobraževalni centri?

Organizacije za varstvo človekovih pravic pravijo, da kitajske oblasti zapirajo Ujgure, Kazahe in druge muslimanske manjšine zaradi stvari, kot so govor v jeziku manjšine, zavračanje dati DNK-vzorec ali prepir z uradnimi osebami.

Peking medtem trdi, da so centri za pridržanje v Sinkiangu "poklicnoizobraževalni centri", katerih namen je pokrajino očistiti terorizma, piše BBC. Lani oktobra je najvišji predstavnik oblasti v Sinkiangu Šohret Zakir (Shohrat Zakir) dejal, da so "vajenci" v taboriščih hvaležni za priložnost, da "se zamislijo nad svojimi napakami".

Do zdaj se je le malo pretežno muslimanskih držav pridružilo obsodbam navedb o taboriščih za Ujgure in druge muslimane na Kitajskem. Razlog za to naj bi bil strah pred kitajskim političnim in gospodarskim maščevanjem.