Policija je upokojenega škofa Christopherja Saundersa aretirala v sredo. Foto: Reuters
Policija je upokojenega škofa Christopherja Saundersa aretirala v sredo. Foto: Reuters

Policija Zahodne Avstralije je sporočila, da so detektivi oddelka za zlorabe otrok 74-letnega moškega iz Brooma obtožili 19 kaznivih dejanj, od tega dveh posilstev, 14 nezakonitih in nespodobnih napadov ter treh nespodobnih ravnanj pooblaščene osebe z otrokom.

Domnevna kazniva dejanja so bila storjena v oddaljenih zahodnoavstralskih mestih Broome, Kununurra in staroselski skupnosti Kalumburu med letoma 2008 in 2014, je poročal BBC.

Saunders, zaslužni škof Brooma, škofije na severozahodu Avstralije, obtožb ni komentiral. Zlorabe je v preteklosti že zanikal. Policija je sporočila, da je bila varščina zavrnjena.

Nadškof Timothy Costelloe, predsednik Avstralske katoliške škofovske konference, je dejal, da bo Cerkev še naprej sodelovala s policijo. "Obtožbe proti nekdanjemu škofu Brooma Christopherju Saundersu so zelo resne in zelo skrb vzbujajoče, še posebej za tiste, ki jih izrekajo," je v izjavi dejal Costelloe.

Saunders je bil v duhovnika posvečen leta 1976, škof pa je postal leta 1995, navaja Katoliška tiskovna agencija.

Po obtožbah leta 2020 je odstopil s položaja, vendar je policijska preiskava takrat ugotovila, da ni dovolj dokazov za njegovo obtožbo. Papež Frančišek je njegov odstop sprejel leta 2021.

Vatikan je leta 2022 začel v zvezi s Saundersom lastno preiskavo.