Foto: EPA
Foto: EPA

Neimenovana uslužbenka je obtožila upravnika in neko stranko, da sta jo spolno napadla med poslovno potjo na vzhod Kitajske. Kot trdi, sta jo silila piti, nato pa posilila. Primer preiskuje policija.

V ponedeljek je izvršni direktor Alibabe Daniel Džang svojemu osebju poslal interno okrožnico, v kateri je obsodil tako napad kot to, kako se je podjetje sprva spoprijelo s pritožbo.

Kot je razkril, je obtoženi priznal "intimna dejanja" z žensko, ko je bila ta okajena, s čimer je kršil pravila podjetja. "Odpuščen bo in nikdar več znova zaposlen," je poudaril Džang in dodal, da zadevo zdaj preiskuje policija. Da je bil obtoženi odpuščen, je potrdil tudi predstavnik Alibabe.

Prav tako je bila iz svojega podjetja odpuščena stranka, vpletena v napad, navaja AFP.

Džang je napadel tudi "grdo kulturo vsiljenega pitja": "Ne glede na spol in ne glede na to, ali te k pitju pozove stranka ali nadzornik, naši uslužbenci imajo vso pravico to zavrniti."

Ženska je napad sprva prijavila svojim nadrejenim, nato pa se odločila, da zadevo objavi javno. Njen primer je hitro dvignil veliko prahu na družabnem omrežju Weibo in spodbudil uporabnike, da so še sami delili svoje podobne izkušnje siljenja k pijači od delodajalcev.

Pri Alibabi so se zdaj zavezali, da bodo vzpostavili poseben kanal za prijave tovrstnih incidentov med zaposlenimi – teh je kar 254.000.