3,7 milijona afganistanskih otrok, starih med sedem in 17 let, se ne more šolati. Foto: Reuters
3,7 milijona afganistanskih otrok, starih med sedem in 17 let, se ne more šolati. Foto: Reuters
Prizorišče napada v Džalalabadu
V bližini območij spopadov pogosto zapirajo šole, opozarja Unicef. Foto: Reuters

Število otrok, ki nima dostopa do izobraževanja, narašča prvič po letu 2002. Med otroki, ki nimajo dostopa do izobraževanja, je največ deklic, kar 2,7 milijona, ugotavlja raziskava Sklada ZN-a za otroke (Unicef). Kot razlog avtorji navajajo pomanjkanje učiteljic. Na konservativnih območjih starši namreč večinoma niso naklonjeni temu, da bi njihove hčerke poučeval učitelj.

Ob tem morajo zaradi naraščajoče stopnje revščine prebivalstva otroci prej začeti delati, dekleta pa se morajo poročati v zelo zgodnjih letih, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Zaradi razmer v državi, ki so jo zahodne sile napadle leta 2001, prihaja do množičnega notranjega razseljevanja. Humanitarni delavci so letos tako našteli že 100.000 notranje razseljenih ljudi zaradi vojne.

Pri Unicefu opozarjajo, da v bližini območij spopadov pogosto zapirajo šole ali se starši odločijo, da otrok zaradi prenevarne poti ne bodo več pošiljali v šolo. Zaradi vojnih razmer bi lahko še nadaljnjih 300.000 otrok ostalo brez dostopa do izobraževanja, opozarja Unicef.

Velik del države pod nadzorom talibanov
Afganistanske oblasti navajajo, da je zaradi spopadov v državi uradno zaprtih približno tisoč šol, neuradno pa naj bi jih bilo še več. Talibani, ki nasprotujejo izobrazbi za deklice, po podatkih afganistanske vojske nadzirajo 14,5 odstotka države, na 30 odstotkih ozemlja pa potekajo spopadi. BBC je sicer na začetku leta objavil poročilo, v katerem pravi, da so talibani dejavni na kar 70 odstotkih države.

Med najbolj prizadetimi območji so predvsem južne province Kandahar, Pakta, Helmand in Urozgan, kjer je število otrok, ki se ne šolajo, najvišje. Na najhuje prizadetih območjih do 85 odstotkov deklet ne hodi v šolo.

"V okrožjih, ki jih obvladujejo oborožene opozicijske milice, trpijo učni načrti. Odvisni so od politične pripadnosti tamkajšnjega vojaškega poveljnika," so ugotovili avtorji študije, ki ob tem menijo, da učni načrti le redko ustrezajo predvidenim standardom ministrstva za izobraževanje.