Napade zagrešijo tako zaposleni kot drugi oskrbovanci. Foto: AP
Napade zagrešijo tako zaposleni kot drugi oskrbovanci. Foto: AP

Kot poroča BBC, je komisija za kakovost in varnost oskrbe starejših nadzor opravljala od leta 2018, izsledke pa predstavila v četrtek. V obdobju 2018–2019 so v domovih odkrili kar 2.520 spolnih napadov. "To je nacionalna sramota. Te številke so grozne, a še bolj skrb vzbujajoče je, da se vladna služba, pristojna za skrb za starejše, na poročilo sploh ni odzvala," je dejal vodja raziskave Peter Rozen.

Pandemija novega koronavirusa je razmere v tamkajšnjih domovih postavila pod drobnogled, saj je bilo kar 75 odstotkov od 903 bolnikov, ki so v državi umrli s covidom-19, prebivalcev domov za ostarele. A Rozen je opozoril, da dokazi o "nezakonitih spolnih ravnanjih" niso nekaj novega – občutilo naj bi jih med 13 in 18 odstotkov vseh oskrbovancev.

"Sorodniki dajo starostnike v dom v prepričanju, da bodo tam varni. Zato je popolnoma nesprejemljivo, da so tam izpostavljeni večjim tveganjem za tovrstne napade kot starostniki, ki živijo doma," je še dodal.

Preiskovalci so odkrili, da se je samo v enem letu v domovih zgodilo več kot 32.000 napadov – telesnih, spolnih ali čustvenih. Zagrešili so jih tako oskrbovalci kot drugi stanovalci.

Strokovnjaki za takšne razmere krivijo nezadosten nadzor v teh ustanovah in stisko zaposlenih. Domove namreč pesti pomanjkanje primernega kadra, zato oskrbovalci pogosto delajo nadurno delo.

Premier Scott Morrison je dejal le, da "lahko naredijo in morajo narediti več za izboljšanje oskrbe starejših Avstralcev".