Prizor po napadu. Foto: EPA
Prizor po napadu. Foto: EPA

V eksploziji se je porušil del stavbe, ki je pod seboj pokopal vernike. Med ranjenimi, ki so jih prepeljali v bolnišnico, jih je več v kritičnem stanju. Glavna dvorana mošeje lahko po navedbah vodje policije v Pešavarju Muhamada Iljaza Kana sprejme skoraj 300 ljudi in je bila v času eksplozije nabito polna.

Med smrtnimi žrtvami naj bi bili večinoma policisti. "Številni policisti so pokopani pod ruševinami," je dejal Kan, ki je ocenil, da se molitev v mošeji običajno udeleži med 300 in 400 policistov.

Eksplozija je bila verjetno posledica samomorilskega bombnega napada, vendar preiskava še poteka, je sporočila lokalna policija in dodala, da je do eksplozije prišlo med opoldansko molitvijo na strogo varovanem območju, kjer je sedež policije in kjer sta med drugim obveščevalni in protiteroristični urad.

Pakistanski premier Šebaz Šarif je napad obsodil. "Teroristi želijo ustvariti strah s tem, da ciljajo na tiste, ki imajo dolžnost braniti Pakistan," je dejal. Notranji minister Rana Sanaulah je napovedal preiskavo dogodka.

Odgovornosti za domnevni napad za zdaj ni prevzel še nihče. Konec lanskega leta so sicer pakistanski talibani, ki delujejo neodvisno od talibanov v sosednjem Afganistanu, preklicali prekinitev ognja s pakistansko vlado in od takrat prevzeli odgovornost za več smrtonosnih napadov po državi.

Konec novembra je prišlo do samomorilskega napada na policijski tovornjak v mestu Kveta na zahodu Pakistana, v katerem so umrli najmanj trije ljudje, več kot 20 pa je bilo ranjenih. V začetku tega meseca je na tisoče Pakistancev, predvsem na severozahodu, protestiralo proti porastu terorizma v državi.