Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sredi leta 2020 je Peking v Hongkongu uvedel zakon o nacionalni varnosti, katerega namen je bil zatreti izraze nasprotovanja v mestu, ki so ga takrat pretresali protesti za več demokracije.

Odtlej se je tam zvrstilo le malo protestov, vzrok za to je bila kombinacija učinkov strogega zakona in omejitev med pandemijo covida-19.

Današnji protestni shod je bil uperjen proti načrtu oblasti za pridobivanje zemljišča na vzhodu mesta. Kot prvi uradno dovoljen protest od odprave strogih ukrepov v času covida pa je tudi nudil odgovor na vprašanje, kolikšna mera nasprotovanja je v mestu še dovoljena.

Policija je od organizatorjev zahtevala spoštovanje strogih pogojev, vključno z omejitvijo na največ 100 udeležencev, ki so morali okrog vratu nositi številčne oznake. Protestnike – zbralo se jih je približno 80 – je obkrožal policijski kordon, prav tako so bili od njih ločeni predstavniki medijev.

Policisti so natančno preučili tudi transparente in plakate, da ne bi kateri izmed njih vseboval "politično občutljivih in uporniških gesel", navedbe enega izmed protestnikov povzema AFP.