Jimmy Lai je že v zaporu zaradi ločenih obtožb zaradi svoje vloge pri nedovoljenih zbiranjih med protesti proti oblastem leta 2019. Foto: EPA
Jimmy Lai je že v zaporu zaradi ločenih obtožb zaradi svoje vloge pri nedovoljenih zbiranjih med protesti proti oblastem leta 2019. Foto: EPA

Trojico so obsodili zaradi nezakonitega zbiranja in spodbujanja k temu, z njihovo obsodbo pa se je končal pregon ljudi, obtoženih v povezavi s tem dogodkom.

Skupno je bilo obtoženih 24 nekdanjih politikov in aktivistov in vsi so bili tudi obsojeni; 16 jih je prejelo zaporne kazni do desetih mesecev, nekaj pa pogojne kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vsakoletno bedenje so v Hongkongu organizirali več desetletij, pogosto pa se ga je udeležilo več deset tisoč ljudi, ki so se spominjali nasilnega vojaškega zatrtja mirnih protestov na pekinškem Trgu nebeškega miru 4. junija 1989.

Hongkong je bil dolgo eden zelo redkih krajev na Kitajskem, kjer so takšno slovesnost lahko izpeljali ali o pokolu sploh govorili. Kitajske oblasti ne dovolijo razprave ali omemnbe dogodka niti na družbenih omrežjih.

Leta 2020 pa so oblasti v Hongkongu bedenje prepovedale prvič v 30 letih, pri tem pa so se sklicevale na protikoronske omejitve.

Danes obsojeni so bili edini, ki so obtožbe izpodbijali na sodišču, zaradi česar so zadnji prejeli razsodbo. Zatrjevali so, da so šli na bedenje, na katerem so prižigali sveče, v lastni režiji in niso spodbujali drugih k udeležbi.

Po poročanju BBC-ja pa je sodnica Amanda Woodcock njihovo obrambo zavrnila kot "nesmiselno", njihovo udeležbo na spominski prireditvi pa je označila za "dejanje kljubovanja in protest proti policiji".

Kazen naj bi jim bila skupaj s preostalimi, ki je še niso prejeli, izrečena v ponedeljek. Grozi jim do pet let zapora.

Lai, ustanovitelj ukinjenega časnika Apple Daily, že prestaja zaporno kazen zaradi ločenih obtožb zaradi svoje vloge pri nedovoljenih zbiranjih med protesti proti oblastem leta 2019.

Oblasti v Hongkongu zadnji dve leti prepovedujejo spominske slovesnosti ob obletnici pokola v Pekingu, ki pritegnejo veliko ljudi, in se pri tem sklicujejo na tveganja, povezana s pandemijo covida-19.

Organizacija za človekove pravice Amnesty International je današnje obsodbe označila za zadnji "napad na pravico do svobode izražanja in zbiranja" v Hongkongu in oblasti obtožila kriminalizacije mirnega bedenja, med katerim so udeleženci upoštevali medsebojno razdaljo, še piše AFP.