Trčenje vlakov v Odiši je ena najhujših železniških nesreč v Indiji. Foto: Reuters
Trčenje vlakov v Odiši je ena najhujših železniških nesreč v Indiji. Foto: Reuters

"Vsa trupla in poškodovane potnike smo umaknili s kraja nesreče," je po koncu reševanja ujetih v razbitinah vlakov sporočil koordinator reševalne akcije.

Na prizorišče nesreče so po besedah glavnega državnega sekretarja Odiše Pradipa Jene poslali več kot 200 reševalnih vozil ter več sto zdravnikov, medicinskih sester in reševalcev. Rešili so vse ujete in ranjene potnike, a še ni jasno, kako hude so poškodbe tistih, ki so jih odpeljali v bolnišnice.

Kraj nesreče je že obiskal indijski premier Narendra Modi, ki je napovedal, da bodo odgovorne za nesrečo strogo kaznovali. V bolnišnici se je srečal tudi s preživelimi žrtvami. Obljubil je, da bodo temeljito preiskali nesrečo in da bo njegova vlada storila vse za zdravljenje tistih, ki so bili ranjeni v njej.

Več vagonov potniškega vlaka se je po trčenju s tovornim vlakom iztirilo blizu mesta Balasore v zvezni državi Odiša.

Izvršni direktor indijskih železnic Amitab Šarma je pojasnil, da so bili v nesreči udeleženi trije vlaki – dva potniška med vožnjo in tovorni, ki je bil parkiran. Povedal je tudi, da se je iztirilo od deset do 12 vagonov potniškega vlaka. Nekaj razbitin je padlo na drugo progo, vanje pa je trčil drug potniški vlak, pri čemer so se iztirili trije vagoni. Medij Press Trust of India poroča, da je nekaj potniških vagonov, ki so se iztirili, trčilo v vagone tovornega vlaka. Vzrok za nesrečo še ni znan.

V prvem odzivu na nesrečo je indijski premier na Twitterju zapisal, da je opravil pogovor z ministrom za železnice Ašvinijem Vaišnavom in se seznanil z razmerami.

"V tej uri žalosti sem v mislih s prizadetimi in njihovimi družinami. Naj poškodovani kmalu okrevajo. Na kraju nesreče potekajo reševalne operacije, prizadetim pa nudimo vso mogočo pomoč," je dodal Modi.

Pri prevozih poškodovanih potnikov so pomagali tudi lokalni avtobusni prevozniki. Foto: Reuters
Pri prevozih poškodovanih potnikov so pomagali tudi lokalni avtobusni prevozniki. Foto: Reuters

V Indiji so železniške nesreče sicer razmeroma pogoste, to pa je najhujša nesreča v tem stoletju. V preteklosti so se že večkrat zgodili podobni incidenti, čeprav se je varnost na tamkajšnjih železnicah v zadnjih letih zaradi obsežnih novih naložb in tehnoloških izboljšav znatno izboljšala.

V Indiji se vsako leto zgodi več sto železniških nesreč, večinoma zaradi človeških napak ali zastarele opreme za signalizacijo.

Najhujša železniška nesreča se je zgodila leta 1981, ko se je iztiril prenatrpan potniški vlak in zletel v reko med neurjem v državi Bihar. Umrlo je najmanj 800 ljudi.

Z več kot 14.000 vlaki se dnevno vozi več kot 12 milijonov ljudi na 64.000 kilometrih prog.

Izrazi sožalja iz Slovenije

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar je družinam žrtev nesreče v sporočilu predsednici Indije Droupadi Murmu izrazila sožalje. Na zunanjem ministrstvu pa so sporočili, da jih je nesreča šokirala in užalostila, in prav tako izrazili sožalje družinam žrtev.

Tragična železniška nesreča v Indiji