Prvi rešeni delavec. Foto: EPA
Prvi rešeni delavec. Foto: EPA

Reševanje ujetih delavcev se je začelo več kot šest ur po tem, ko so se reševalci prebili skozi ruševine v predoru. Delavce so rešili na nosilih na kolesih skozi 90 centimetrov široko jekleno cev, celotno reševanje pa je bilo končano v približno eni uri.

Pred predorom so delavce pričakale zdravstvene ekipe z reševalnimi vozili, ki so jih odpeljale na pregled v 30 kilometrov oddaljeno bolnišnico.

"Vesel sem, saj je bilo uspešno rešenih vseh 41 delavcev, ki so bili ujeti v porušenem predoru," je dejal indijski minister za promet Nitin Gadkari, ki je ob tem poudaril, da je šlo za eno najpomembnejših reševalnih operacij v zadnjih letih in da je bilo reševanje dobro usklajeno med več agencijami. Gadkari se je zahvalil vsem reševalcem in napovedal, da bo zdaj sledil varnostni pregled predora.

Kot je povedal vodja reševanja Vakil Hasan, so rešeni delavci v dobrem zdravstvenem stanju.

"Prijateljem, ki so bili ujeti v predoru, želim povedati, da vaš pogum in potrpežljivost navdihujeta vse," je na omrežju X zapisal indijski premier Narendra Modi.

Zadnje metre vrtali ročno

Nesreča se je zgodila 12. novembra, ko se je porušil 150-metrski del 4,5 kilometra dolgega cestnega predora v gradnji. Kmalu po nesreči so reševalci z delavci vzpostavili stik in jim začeli dovajati kisik. Po majhnem cevovodu, ki so ga uporabljali tudi za komunikacijo, so jim pošiljali pakete s hrano, vodo in zdravili.

Reševalci so si 17 dni prizadevali prebiti do ujetih. Zadnjih nekaj metrov kopanja so zaradi okvare vrtalnih strojev morali opraviti ročno "rudarji podgane", kot jih imenujejo, ker za kopanje predorov uporabljajo še preproste in nevarne načine. Te rudarje so v ponedeljek pripeljali iz osrednjega dela Indije in do torka so skopali zadnjih 60 metrov do ujetih rudarjev.

Predor je del 1,5 milijarde dolarjev vredne avtoceste, ki je eden od najambicioznejših projektov premierja Modija. Načrtovano avtocestno omrežje je namenjeno povezavi štirih hindujskih romarskih krajev.

Predor je v indijski zvezni državi Utarakand. Foto: Reuters
Predor je v indijski zvezni državi Utarakand. Foto: Reuters