Posnetek nadzorne kamere je razkril razvoj dogodkov, ki je privedel do tragične smrti. Skoraj minuto je štiriletnik skušal pobegniti krdelu sestradanih potepuških psov, a mu ni uspelo. Ko je njegov oče slišal njegove krike, je pritekel, a je bilo prepozno, reševalci so ob prihodu lahko le še razglasili njegovo smrt, je poročal CNN.

Potepuški psi so na indijskih ulicah popolnoma običajen prizor. Foto: EPA
Potepuški psi so na indijskih ulicah popolnoma običajen prizor. Foto: EPA

Spoštovanje do živali je sestavni del indijske kulture, a vendar je kruta dečkova smrt obudila dilemo, ki že dolgo deli indijsko družbo: kaj storiti z velikim številom potepuških psov? Po nekaterih ocenah jih je po sicer ogromni državi okoli 62 milijonov, a strokovnjaki pravijo, da je število dejansko nemogoče preveriti. Večina potepuških psov, ki jim ljubkovalno pravijo indieji, živi v sožitju z ljudmi: ti jih pogosto hranijo, nekateri jih tudi posvojijo.

A primer, kot se je zgodil v Hiderabadu, še zdaleč ni bil edini: v zadnjih letih je bilo v več indijskih mestih več napadov potepuških psov, nekateri so se končali tudi s smrtjo.

Indijska zakonodaja prepoveduje usmrtitev potepuških psov. V skladu z zakonom iz leta 2001 je treba potepuške pse oskrbeti, cepiti proti steklini, potem pa jih izpustiti. Zaradi več napadov, v veliko primerih so bili žrtve ostrih pasjih čekanov otroci, pa se zdaj krepijo pozivi k spremembi zakonodaje.

V indijskih medijih je leta 2016 odmevala kampanja za usmrtitev potepuških psov v južni zvezni državi Kerala, potem ko so tam psi večkrat napadli ljudi. Aktivisti za pravice živali so tovrstnim pozivom ostro nasprotovali, oblasti so pozvali, naj poišče druge rešitve. Kampanjo so potem opustili.

Kot pravi Anjali Gopalan iz neprofitne organizacije, ki se ukvarja s skrbjo za živali, All Creatures Great and Small s sedežem v Delhiju, je velika težava implementacija obstoječe zakonodaje: številni psi namreč niso cepljeni proti steklini, kar je velika težava. Po oceni Svetovne zdravstvene organizacije so necepljeni psi v kar 99 odstotkih primerih krivi za prenos stekline na ljudi, 36 odstotkov pa se jih konča s smrtjo.

Ulovljenega potepuškega psa bodo odpeljali na sterilizacijo in cepljenje proti steklini. Foto: EPA
Ulovljenega potepuškega psa bodo odpeljali na sterilizacijo in cepljenje proti steklini. Foto: EPA

Več bi bilo treba storiti na področju izobraževanja

"V času sterilizacije cepimo pse le enkrat, potem pa jih izpustimo. To je edino cepljenje, ki ga dobi potepuški pes, in to ni dovolj," pravi veterinar Sarungbam Devi, ustanovitelj organizacije Animal India Trust. Druga težava je nezadostno informiranje glede stekline in nasploh vedenja s potepuškimi psi.

Po vladnih podatkih so potepuški psi leta 2020 ugriznili več kot 6,8 milijona ljudi, kar je občuten porast glede na leto 2012, ko so jih ugriznili 3,9 milijona. In pri tem stroka opozarja, da je resnično število še višje.

V nekaterih mestih izvajanje zakonodaje poteka boljše kot v drugih. V Mumbaju jim je uspelo sterilizirati 95 odstotkov potepuških psov, v Goi skorajda ni stekline.

V Hiderabadu so po smrti štiriletnika oblasti obljubile hitro izvajanje dejavnosti, da bi preprečili, da se kaj takega ne ponovi. "Pse steriliziramo in jih cepimo proti steklini," je dejal predstavnik mestnih oblasti Vidžajalaksmi Gadval. "Doslej smo našli več kot 500.000 psov, 400.000 smo jih že sterilizirali."