Pred zaporom se je zbrala skupina ljudi, ki je vzklikala:
Pred zaporom se je zbrala skupina ljudi, ki je vzklikala: "Smrt posiljevalcem!" Foto: EPA

To je bila prva usmrtitev v Indiji po letu 2015, poroča BBC. Leta 2013 je sodišče odločilo, da so Akša Thakur, Vinaj Šarma, Pavan Gupta in Mukeš Singh krivi posilstva in umora študentke na avtobusu v New Delhiju, in jih obsodilo na smrt.

Džjoti Singh Pandej, ki so jo mediji sicer poimenovali Nirbhaja (Neustrašna) – indijski zakon o spolnem nasilju namreč preprečuje razkritje imena žrtve javnosti, kar je nato naredil njen oče –, je zaradi poškodb umrla v bolnišnici nekaj dni, potem ko jo je v avtobusu posililo šest moških. Incident je pretresel državo, sprožil množične proteste in spodbudil oblasti k sprejetju novih, strožjih zakonov proti spolnemu nasilju.

Mama žrtve: Končno smo dočakali pravico

Policija je po brutalnem posilstvu aretirala šesterico. Marca 2013 je Ram Singha v zaporu napravil samomor, šesti, ki je bil v času napada star 17 let, pa je bil pred petimi leti izpuščen, saj je prestal najdaljšo kazen za mladoletnike. Njegova izpustitev je sprožila množične proteste.

Obsojeni, ki so krivdo zanikali, so na vrhovno sodišče v zadnjih mesecih vložili prošnje za znižanje kazni na dosmrtni zapor. Toda sodišče jih je zvrnilo. "Objela sem hčerkino fotografijo in ji rekla, da smo končno dočakali pravico," je po usmrtitvi dejala mama žrtve. Oče je dodal, da se mu je "povrnila vera v sodstvo".

Džjoti Singh Pandej, študentka fizioterapije, se je skupaj s fantom 16. decembra 2012 po ogledu filma vkrcala na avtobus, kjer je že bila šesterica, ki ju je napadla in pretepla. Nato so žrtev več kot uro posiljevali, preden so oba odvrgli v obcestni jarek v bližini letališča.