Izbruh ognjenika Semeru. Foto: EPA
Izbruh ognjenika Semeru. Foto: EPA

Center za vulkanologijo in preprečevanje geoloških nesreč je stopnjo ogroženosti za ognjenik Semeru dvignil s tretje na četrto stopnjo, je za lokalno televizijo Kompas povedal tiskovni predstavnik Hendra Gunavan.

"To pomeni, da nevarnost grozi naseljenim območjem in da se je aktivnost ognjenika okrepila," je dodal.

Izbruh ognjenika na Javi, ki leži približno 800 kilometrov jugovzhodno od glavnega mesta Džakarta, je sprožil evakuacijo bližnjih vasi. Takoj po izbruhu niso poročali o žrtvah, vendar so oblasti ljudem v okolici svetovale, naj se od kraterja oddaljijo najmanj osem kilometrov.

Ob zadnjem izbruhu ognjenika pred enim letom je umrlo najmanj 51 ljudi, skoraj 10.000 pa jih je moralo zapustiti domove.

Gora Semeru leži na vzhodu Jave in je z nadmorsko višino 3676 metrov njena najvišja točka.

Japonska meteorološka agencija zaradi izbruha spremlja možnost nastanka cunamija. "Japonska meteorološka agencija je opozorila, da bi cunami lahko dosegel otoka Mijako in Jaejama v južni prefekturi Okinava," je poročala japonska tiskovna agencija Kjodo.

Navedla je, da bi cunami lahko dosegel otok do 14.30 po lokalnem času (5.30 po srednjeevropskem času), vendar uro po tem ni bilo poročil o morebitni škodi.

Indonezija leži na t. i. pacifiškem ognjenem obroču. Otoška država z okoli 275 milijoni prebivalcev ima približno 130 aktivnih ognjenikov.