Iranske oblasti kruto obračunavajo s posameznimi protestniki, da bi zastrašile druge. Foto: Reuters
Iranske oblasti kruto obračunavajo s posameznimi protestniki, da bi zastrašile druge. Foto: Reuters

Madžida Rezo Rahnavarda so to jutro obesili v svetem šiitskem mestu Mašahd. Obesili so ga zaradi vojne proti Bogu, potem ko je do smrti zabodel dva člana varnostnih sil, je sporočila tiskovna agencija iranskega pravosodja Mizan.

Kot smo poročali, so oblasti v četrtek obesile Mohsena Šekarija, kar je izzvalo ostre kritike ZDA in številnih drugih držav. Organizacije za človekove pravice so dejale, da so Šekarija mučili in prisilili v priznanje.

Amnesty International je sporočil, da iranske oblasti zahtevajo smrtno kazen za najmanj 21 ljudi. V organizaciji so sodne procese označili za sramotne, njihov glavni cilj pa je ustrahovati tiste, ki sodelujejo v protestih.

Množični protesti pretresajo Iran od septembra, ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna iranska Kurdinja Mahsa Amini, potem ko jo je aretirala t. i. moralna policija, ker naj ne bi pravilno nosila obvezne naglavne rute.

Sprva posamični izrazi jeze so sčasoma prerasli v velik protestni val, tako na ulicah mest po vsej državi kot tudi na spletu, ki poziva h končanju Islamske republike, kakršno je leta 1979 ustanovil ajatola Ruholah Homeini.

EU z novim svežnjem sankcij proti Teheranu

"Danes bomo potrdili sveženj zelo ostrih sankcij proti Iranu," je ob prihodu na današnje zasedanje povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell. Predvidoma bodo sprejeli tako sankcije zaradi nasilnega zatiranja protestov po smrti Mahse Amini, kot tudi zaradi zagotavljanja brezpilotnih letalnikov Rusiji, je pojasnil.

O tem je v petek govoril z iranskim zunanjim ministrom Huseinom Amirjem Abdolahjanom. Borrell je v pogovoru obsodil tudi usmrtitve v povezavi s protesti. "Iran mora razumeti, da bomo sprejeli ukrepe, kakršne bomo lahko, da bi podprli iranske ženske, mirne protestnike in zavrnili smrtne kazni," je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije.

EU je že uvedla sankcije proti Iranu zaradi zatiranja protestov, pa tudi zaradi pošiljanja brezpilotnih letalnikov Rusiji, ki jih ta uporablja v agresiji na Ukrajino.