Foto: Reuters
Foto: Reuters

Južnokorejsko ministrstvo za notranje zadeve in varnost je sporočilo, da so že evakuirali približno 4700 ljudi. To število naj bi se v kratkem močno zvišalo, saj je popustil jez v provinci Chungcheong na severu države. Tamkajšnje oblasti so namreč odredile evakuacijo več kot 7000 ljudi.

Zaradi deževja je po zadnjih podatkih umrlo 22 ljudi, 14 jih pogrešajo, še sedem ljudi je ranjenih.

Zaradi slabih vremenskih razmer so prekinili železniške povezave na običajnih in tudi nekaterih hitrih vlakih, na večini slednjih pa lahko nastajajo zamude. V petek se je zaradi plazu v provinci Chunhcheong iztiril vlak, k sreči v njem ni bilo potnikov, je bil pa poškodovan vlakovodja.

Na današnjem sestanku vladnih agencij je premier Han Duck-soo pozval vojsko, naj se aktivno vključi v pomoč in reševanje na najbolj prizadetih območjih.

Pričakovati je še povečanje števila žrtev, saj so tudi za nedeljo napovedane padavine.

Tudi Japonska se že več dni spopada z obilnimi padavinami

Lokalni mediji so v torek poročali o najmanj šestih smrtnih žrtvah na jugozahodu države, oblasti pa zdaj opozarjajo na nevarnost zemeljskih plazov in poplav tudi na severovzhodu Japonske. Tam se bodo padavine po napovedih meteorološke agencije nadaljevale tudi v nedeljo. Oblasti so danes prebivalce prefekture Akita zaradi razlitja reke pozvale, naj se zatečejo na varno. Po navedbah lokalnih medijev sta bili v zemeljskem plazu v prefekturi poškodovani dve osebi, ki se že zdravita v bolnišnici.

Zaradi neurja je bil začasno prekinjen tudi železniški promet s hitrim vlakom Shinkansen med krajema Morioka in Akita.

Foto: Reuters
Foto: Reuters