Merjenje temperature pred vstopom v budistični tempelj v Seulu. Foto: Reuters
Merjenje temperature pred vstopom v budistični tempelj v Seulu. Foto: Reuters

Z drugimi besedami, po 75 dneh se ni na novo okužil noben prebivalec Južne Koreje. Skupno so v državi sicer našteli 10.765 okužb, zaradi covida-19 je umrlo 247 ljudi. Med okuženimi je dobrih tisoč uvoženih primerov, a tudi med temi prevladujejo Južni Korejci.

Sporočili so tudi, da med izvedbo parlamentarnih volitev, ki so potekale ta mesec, ni prišlo do nobene okužbe. Poudarili so, da so vsi člani volilnih komisij in volivci upoštevali stroga varnostna pravila, kot je nošnja zaščitnih rokavic in mask ter upoštevanje varnostne razdalje enega metra. "Na volitvah 15. aprila je glas oddalo 29 milijonov ljudi in po 14 dneh, kolikor traja inkubacijska doba, lahko rečemo, da nismo zaradi volitev zaznali nobenega novega primera," so sporočile oblasti.

Številni delavci migranti so se na več sto kilometrov dolgo pot proti domu odpravili kar peš. Foto: Reuters
Številni delavci migranti so se na več sto kilometrov dolgo pot proti domu odpravili kar peš. Foto: Reuters

Japonska: Podaljšanje izrednih razmer?

Na Japonskem niso tako uspešni, zato se bo premier Šinzo Abe posvetoval z zdravstvenimi strokovnjaki, ali bi bilo smiselno podaljšati izredne razmere, ki so za zdaj v veljavi do šestega maja. Zaradi ukrepa ljudem svetujejo, da ostajajo doma, gospodarstvo pa stoji, a pri tem se zanašajo na disciplino ljudi, saj jim zakonodaja ne dovoljuje prisile.

Na Japonskem je okuženih več kot 13.000 ljudi, umrlo jih je 415, a v državi opravijo mnogo manj testiranj kot na primer v ZDA ali Južni Koreji.

Singapur: Kazen za 30-minutno kršenje karantene

V Singapurju pa so oblasti za kršenje karantene uvedle stroge kazni. Neki moški, ki je zapustil stanovanje, da je šel v lokal na kosilo, bo za to kaznovan s skoraj tisoč evri. Ker je bil v stiku z okuženim, je moral biti namreč 14 dni v samoosamitvi, a pol ure pred iztekom tega obdobja ni več zdržal in je zapustil svoje stanovanje. Uradniki so ga ravno v tem času poklicali na njegov prenosnik, da bi preverili, ali je še doma.

Kitajska: Za praznike na pot po dolgi karanteni

Kitajska se po dolgih mesecih karantene in izrednih ukrepov pripravlja na svoj prvi državni praznik, ki ga bodo lahko preživeli zunaj svojih domov. Oblasti so namreč znižale raven izrednih ukrepov ravno dovolj zgodaj, da gredo Kitajci zdaj lahko na pot. Tako bo lahko več deset milijonov prebivalcev zapustilo svoja mesta, ne da bi morali po vrnitvi v strogo 14-dnevno karanteno.

Tudi tistim, ki prihajajo iz nizko ogroženih območij Kitajske, ni več treba opraviti dvotedenske samoizolacije v Pekingu, od danes pa lahko vsi, ki so tam v karanteni, to zapustijo. Je pa karantena še vedno obvezna za vse, ki prihajajo iz tujine, province Hubej in preostalih bolj prizadetih območij.

Indija: Delavci migranti se lahko vrnejo domov

Indijske oblasti so sporočile, da se lahko na milijone delavcev migrantov, ki so obtičali zaradi prekinitve javnega prevoza, vrne v svoje domače zvezne države, a bodo morali ob vrnitvi domov v obvezno karanteno.