Prizor iz ruske regije Kurgan. Foto: AP
Prizor iz ruske regije Kurgan. Foto: AP

Gladina rek v delih ruskega Urala in jugozahodne Sibirije, pa tudi v delih Kazahstana, ki jih ogrožajo uničujoče poplave, še naprej hitro narašča.

Razmere so še posebej kritične v porečju reke Išim v Tjumenski oblasti in Tobol v sosednji pokrajini Kurgan. Poplave naj bi na obeh rekah po napovedih regionalnih oblasti ta teden dosegle rekordno raven.

Guverner Tjumenske oblasti Aleksander Moor je dejal, da so službe za nujno pomoč začele nove nujne evakuacije iz mest, ki naj bi bila poplavljena. Prebivalce ogroženih območij je pozval, naj vzamejo svoje stvari in se zatečejo na varno k sorodnikom ali v začasne namestitvene centre, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Tjumenu je gladina Išima na nekaterih območjih dosegla kritično raven 808 centimetrov, so sporočile tamkajšnje oblasti. Približno 67.000 prebivalcev istoimenskega mesta Išim so s SMS-sporočili pozvali k umiku.

Gladina reke Tobol se je v zadnjem dnevu dvignila za 111 centimetrov in dosegla 742 centimetrov. Prebivalce 21 mest in vasi na območju Kurgana so pozvali, naj zapustijo svoje domove.

V pokrajini Orenburg, ki je bila v zadnjih dneh na udaru poplav, je gladina reke Ural medtem upadla. V zadnjih 24 urah se je voda umaknila iz približno tisoč poplavljenih domov, so povedali predstavniki regionalnih oblasti.

Kazahstan: Ključnih bo naslednjih 10 dni

Predsednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokajev je v torek prispel v Petropavlovsk, ki je delno še pod vodo. Lokalni guverner Gauez Nurmukambetov mu je dejal, da je bilo v pokrajini evakuiranih 10.345 ljudi.

Tokajev je med srečanjem s prebivalci dejal, da se spoprijemajo s "katastrofo na državni ravni". Po njegovih besedah bo ključnih naslednjih deset dni, že zdaj pa naj bi sprejemali ukrepe za obnovo in odpravljanje posledic.

Jug ruskega Urala, jugozahod Sibirije in severni Kazahstan se spopadajo z najhujšimi poplavami v več desetletjih, potem ko so se ob močnem deževju stopile velike količine zapadlega snega, zemlja pa je bila namočena že pred zimo.

Do ponedeljka je bilo več kot 125.000 ljudi prisiljenih zapustiti domove.