Podporniki Aung San Su Či na ulicah Jangona proslavljajo zmago. Foto: Reuters
Podporniki Aung San Su Či na ulicah Jangona proslavljajo zmago. Foto: Reuters

Predstavnik NLD-ja je zatrdil, da je stranka zbrala 322 sedežev, ki jih potrebuje za absolutno večino, in se že zahvalil volivcem za zaupanje. Volilna komisija mora uradne izide še sporočiti.

Nacionalna liga za demokracijo po prepričljivi zmagi leta 2015 vlada skupaj z vojsko. Dolgoletna borka proti vojaški hunti Aung San Su Či v domovini ostaja junakinja, po svetu pa je njen ugled v zadnjih letih očrnil odnos do etničnih Rohingov v državi, ki so tarča načrtnega pregona.

Volitve so bile šele druge po sestopu vojaške hunte z oblasti po skoraj pol stoletja vladavine.

Na prejšnjih volitvah je Nacionalna liga za demokracijo osvojila prepričljivo zmago, a je morala v skladu z ustavo skleniti sporazum o delitvi oblasti s še vedno močno vojsko.

Aung San Su Či je ljudi pred volitvami pozvala k množični udeležbi kljub epidemiji covida-19. Številni so sicer zagovarjali preložitev volitev zaradi epidemije, ki je v državi zahtevala več kot 1300 življenj, a so oblasti to zavrnile. Državo pestijo tudi slabo gospodarsko stanje in vse hujši etnični nemiri. Med večstotisoči Rohingi, ki živijo v begunskih taboriščih, jih večina sploh nima državljanstva, zato niso mogli voliti.