V Laizi in okoli nje že leta v begunskih taboriščih živijo številni notranje razseljeni Mjanmarci. Foto: EPA
V Laizi in okoli nje že leta v begunskih taboriščih živijo številni notranje razseljeni Mjanmarci. Foto: EPA

Napad se je zgodil sredi noči le nekaj kilometrov od vojaškega kampa v obmejnem mestu Laiza, ki je pod nadzorom neodvisne vojske Kačin (KIA), ki se že desetletja bojuje proti hunti. Tiskovni predstavnik KIE je za BBC dejal, da so bile vse žrtve civilisti. KIA je vojaško krilo Kačinske neodvisne organizacije, ki je bila ustanovljena leta 1961. Leta 1994 je podpisala dogovor o premirju, ki pa se je končal po 17 letih, ko so se leta 2011 obnovili boji med hunto in pripadniki KIE.

KIA je odgovornost za napad pripisala vojaški hunti, ki je to zanikala in sporočila, da napad preiskuje.

Vlada narodne enotnosti v senci je nočni napad ostro obsodila, označila ga je za zloben napad na civiliste in dodala, da mora svet ustaviti grozodejstva ter soditi generalom vojaške hunte. "Dejanje vojaškega sveta je vojni zločin in zločin proti človeštvu," je dejal tiskovni predstavnik vlade v senci Kjav Zav in dodal, da dejanje hunte kaže, da ne spoštuje kitajskih pozivov za mir in stabilnost.

Kitajsko zunanje ministrstvo se na to ni odzvalo.

"Združeni narodi v Mjanmaru so globoko zaskrbljeni zaradi poročil iz Kačina," je ZN zapisal na Facebooku. "Taborišča notranje razseljenih ljudi in civilistov, ne glede na to, kje so, ne bi nikoli smela biti tarča napadov."

Mjanmar od vojaškega udara leta 2021 pretresajo nasilni spopadi v več regijah, kjer se oborožene sile etničnih manjšin in uporniško gibanje upirajo vojaški hunti, ki vse upore krvavo zatira. Po podatkih Združenih narodov je razseljenih več kot milijon ljudi.

Aprila letos je bilo v zračnem napadu vladajoče hunte v uporniški regiji Sagaing ubitih več kot 130 ljudi, po nekaterih podatkih več kot 160.