V času napada je bila na območju množica ljudi. Foto: Reuters
V času napada je bila na območju množica ljudi. Foto: Reuters
Smrtonosni bombni napad v Kabulu

Napad se je zgodil pred vhodom v urad, ki stoji v pretežno šiitski četrti na zahodu mesta. Pred poslopjem je bilo veliko ljudi, ki so čakali na vstop v stavbo.

Med mrtvimi je po poročanju BBC-ja tudi pet otrok, ki so spremljali svoje starše.

V Afganistanu namreč od 14. aprila poteka proces za registracijo volivcev pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo predvidoma oktobra. Eksplozija je poškodovala tudi bližnje avtomobile, stekla na sosednjih stavbah pa so popokala. To je bil najhujši napad v afganistanski prestolnici po januarju letos, ko je eksplozija avtomobila bombe zahtevala sto življenj.

Odgovornost za napad je že prevzela skrajna teroristična organizacija Islamska država.

Nejasna usoda volitev
Volilna komisija je izrazila zaskrbljenost zaradi varnostnih razmer, saj talibanski in drugi uporniki, ki nadzirajo obsežna območja v državi, volitvam nasprotujejo. Pred tovrstnimi uradi so v zadnjih dneh na različnih delih države odjeknile že štiri eksplozije.

Parlamentarne volitve je po pozivih Zahoda razpisala vlada predsednika Ašrafa Ganija. Zatem naj bi leta 2019 v državi izvedli še predsedniške volitve. A oboje volitve bodo morali prestaviti, če ne bodo pravočasno izvedli registracije več milijonov volivcev, med katerimi mnogi sploh nimajo osebne izkaznice.

Smrtonosni bombni napad v Kabulu