Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francoske sile v Novi Kaledoniji so po poročanju Guardiana sprožile obsežno operacijo za prevzem nadzora nad 60-kilometrsko cesto Route Territoriale 1, ki bi omogočila vnovično odprtje letališča. Poleti z glavnega otoka Nove Kaledonije in na otok so odpovedani od začetka nemirov, zaradi česar so obtičali številni potniki, prav tako je prekinjen tovorni promet.

V soboto je županja Noumee Sonia Lagarde dejala, da se je, zahvaljujoč policijski uri od šeste ure popoldan do šeste ure zjutraj, nasilje čez noč nekoliko umirilo, vendar "so še daleč od vrnitve v normalno stanje." "Razmere se ne izboljšujejo, ravno nasprotno – kljub vsem pozivom k umiritvi. Škoda je neopisljiva ... To je pravi spektakel opustošenja" je dejala in opisala Noumeo kot "oblegano mesto".

V soboto je bil med streljanjem na eni izmed številnih improviziranih barikad, ki zapirajo ceste na otoku, ubit že šesti človek, je poročala tiskovna agencija AP. V spopadih sta bila hudo poškodovana še dva človeka, poročajo francoski mediji. Do zdaj sta bila v nemirih ubita tudi dva žandarja in trije pripadniki staroselcev Kanakov.

Za nemire so krive gospodarske težave, socialne napetosti in predvsem politični boj med staroselci, ki si prizadevajo za neodvisnost otočja, in pariškimi oblastmi. Nove nemire, ki so izbruhnili v ponedeljek, so sprožili francoski načrti glede uvedbe novih volilnih pravil, ki bi več deset tisoč neavtohtonim prebivalcem podelila volilno pravico na lokalnih volitvah. S tem bi oslabili volilne glasove Kanakov, ki predstavljajo približno 40 odstotkov otoškega prebivalstva.

Zaradi nemirov je francoski premier Gabriel Attal Novo Kaledonijo umaknil s poti olimpijske bakle, ki potuje v Pariz na slovesnost ob odprtju olimpijskih iger 26. julija.

Nastala je tudi velika materialna škoda, ki jo je lokalna poslovna skupnost ocenila na okoli 200 milijonov evrov. Vendar bo škoda zaradi vpliva nemirov na turizem, ki je ena glavnih gospodarskih panog tega otočja, še veliko večja.

Zaradi zaprtja mednarodnega letališča v Noumei je na otočju obtičalo približno 3200 turistov, letališče pa naj bi spet odprli v torek.