Mladoporočenca pred poročnim uradom v Katmanduju. Foto: Reuters
Mladoporočenca pred poročnim uradom v Katmanduju. Foto: Reuters

Oblasti v pokrajini Lamjung na zahodu te himalajske države so dovolile poroko med 36-letnim Majem Gurungom, ki je bil rojen kot moški, a se identificira kot ženska, in deset let mlajšim Surendom Pandejem. To se je zgodilo pet mesecev zatem, ko je tamkajšnje vrhovno sodišče izdalo začasno odredbo, s katero je istospolnim parom dovolilo sklepanje takih porok.

"Oba sva zelo srečna, srečni so tudi vsi drugi v naši skupnosti," je dejal Pandej. Par je v zvezi devet let, po hindujskih običajih pa sta se neuradno poročila že leta 2016.

V Katmanduju je junija letos potekala parada ponosa. Foto: Reuters
V Katmanduju je junija letos potekala parada ponosa. Foto: Reuters

Predstavniki vodilne nepalske organizacije za pravice istospolnih Blue Diamond Society so dejali, da je to zmaga za vse manjšine, ki so dolgo zahtevale enake pravice. "To je zgodovinski dogodek," so dejali. "Ta poroka bo zakoncema omogočila, da bosta lahko odprla skupni bančni račun in imela skupno lastnino, tako kot vsi drugi pari," so dodali. Njuna največja želja pa je posvojitev otroka.

Nepal, kjer prevladujejo hindujci, postaja vse bolj napreden, odkar se je leta 2006 končal desetletje dolg upor maoistov. Leta 2008 so politične stranke izglasovale ukinitev 239 let stare hindujske monarhije, kar je bila ključna zahteva maoistov, katerih poveljnik je zdaj predsednik vlade in vodi koalicijsko vlado s sredinsko stranko Nepalski kongres.

Edina druga entiteta v Aziji, ki je legalizirala istospolne poroke, je Tajvan.