V nemirih je umrlo devet ljudi, tudi dva policista. Foto: EPA
V nemirih je umrlo devet ljudi, tudi dva policista. Foto: EPA

Tein, vodja skupine CCAT, ki je organizirala proteste z barikadami po glavnem mestu Nouméa, je edini pridržani, ki ga je glavni tožilec Yves Dupas poimensko izpostavil.

Aretiran je bil zaradi prestopkov, povezanih z "organiziranim kriminalom", v skladu s čimer je lahko pridržan do 96 ur, poroča Guardian.

Tožilec je dejal, da so pridržanja del policijske preiskave širokega nabora domnevnih zločinov, vključno s sokrivdo za umor in poskus umora, oborožen rop, požig in članstvo v skupini, ustanovljeni za priprave na nasilna dejanja.

Po poročanju lokalnih medijev so zaradi policijske operacije številna podjetja in trgovine ter mestni svet v glavnem mestu zaprti iz strahu pred nadaljnjimi nemiri.

Teina so aretirali na sedežu največje politične stranke, ki zagovarja neodvisnost, Kaledonska zveza, ravno, ko se je pripravljal na tiskovno konferenco. Policija je poslopje obkrožila in jo preiskala.

V nemirih prejšnji mesec je umrlo devet ljudi, vključno z dvema policistoma. Protesti so izbruhnili, potem ko je Francija odobrila reforme, ki bi volilno pravico dodelile tisočim ljudem, ki v Novi Kaledoniji živijo najmanj deset let.

Trenutno lahko v Novi Kaledoniji glasujejo le avtohtoni pripadniki ljudstva Kanak in tisti, ki so prišli iz Francije pred letom 1998. Pripadniki ljudstva Kanak se bojijo, da bi reforma razredčila njihove glasove in otežila uspeh na morebitnem prihodnjem referendumu o neodvisnosti.

Macron je medtem začasno ustavil reformo, a zagovorniki neodvisnosti zahtevajo, da jo povsem umakne, preden se lahko obnovi dialog o politični prihodnosti otočja.