Potres naj bi čutilo okoli 120 milijonov ljudi. Foto: AP
Potres naj bi čutilo okoli 120 milijonov ljudi. Foto: AP

Število žrtev je podal vodja oddelka za informiranje v provinci Paktika Mohamad Amin Hazifi.

Najbolj je bilo tresenje tal čutiti prav v tej pokrajini blizu meje s Pakistanom, žrtve pa so tudi v sosednji pokrajini Kost.

"Humanitarne agencije pozivamo, naj žrtvam potresa nemudoma ponudijo pomoč, da bi preprečili humanitarno katastrofo," je po potresu na Twitterju pozval tiskovni predstavnik afganistanske vlade Bilal Karimi.

Vrhovni vodja talibanskega gibanja Mavlavi Hibatula Akundzada je v izjavi za javnost izrazil sožalje prizadetim.

Oblasti so že ocenile, da bo število žrtev še naraščalo, kaj več podrobnosti pa za zdaj ni znanih, saj se reševalcem do številnih prizadetih krajev še ni uspelo dokopati. Fotografije, objavljene na družbenih omrežjih, prikazujejo številne ranjene in njihove uničene domove na odročnih podeželskih območjih.

Reševalna operacija na prizadetih območjih bo pomenila resen preizkus za vladajoče talibane, ki so oblast v Afganistanu prevzeli avgusta lani in so zaradi kršenja človekovih pravic odrezani od mednarodne pomoči.

Z afganistanskega zunanjega ministrstva so sporočili, da so pripravljeni sprejeti mednarodno pomoč. Pakistan je sporočil, da se že pripravljajo na nudenje pomoči sosednjemu Afganistanu.

Podatkov o žrtvah in škodi na pakistanski strani meje za zdaj ni. Žarišče potresa je bilo približno 40 kilometrov jugovzhodno od afganistanskega mesta Host, tresenje tal pa so čutili več kot 500 kilometrov stran, tudi v Indiji.

Afganistan je sicer pogosto tarča potresov, še posebej gorovje Hindukuš, ki se dviga v bližini stika med evrazijsko in indijsko tektonsko ploščo.

Tokratni potres je najhujši po letu 2002, ko je v dveh potresih v Hindukušu umrlo 1100 ljudi.

Afganistan: V potresu umrlo najmanj 1000 ljudi