Območje, ki ga je prizadel potres, je gosto poseljeno in podvrženo zemeljskim plazovom. Foto: Reuters
Območje, ki ga je prizadel potres, je gosto poseljeno in podvrženo zemeljskim plazovom. Foto: Reuters

Žarišče potresa je bilo po podatkih ameriškega inštituta za geologijo USGS nekaj kilometrov jugozahodno od mesta Ciandžur nedaleč od prestolnice Džakarta na globini deset kilometrov pod zemljo.

Potres je v mestu Ciandžur poškodoval ali uničil več zgradb, med drugim sedem stanovanjskih blokov, šolo, bolnišnico, trgovine in več državnih poslopij. Na posnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti porušene stavbe in objokane ljudi.

Predstavnik mestnih oblasti v Ciandžurju Herman Suherman je povedal, da je v eni od bolnišnic v mestu zaradi potresa motena oskrba z električno energijo, zato zdravniki ne morejo operirati pacientov.

Indonezijska agencija za meteorologijo je prebivalce pozvala, naj se zaradi možnosti popotresnih sunkov zadržujejo zunaj zgradb.

Tudi v okoli sto kilometrov oddaljeni Džakarti so čutili tresenje tal, med drugim poročajo o nihanju stolpnic. Iz prestolnice za zdaj ne poročajo o večji škodi zaradi potresa.

Potresi so v Indoneziji pogosti, saj država leži na t. i. ognjenem obroču, kjer se stikajo velike tektonske plošče. Pogosti so tudi izbruhi vulkanov. Leta 2018 je otok Sulavezi prizadel potres z magnitudo 7,5, ki mu je sledil cunami. Umrlo ali pogrešanih je bilo več kot 4300 ljudi.