Za že tako bolj kot ne obubožane prebivalce taborišča je požar še dodaten udarec, saj so številni ostali brez vsega. Foto: Reuters
Za že tako bolj kot ne obubožane prebivalce taborišča je požar še dodaten udarec, saj so številni ostali brez vsega. Foto: Reuters

Po navedbah uradnikov se je požar, v katerem je v nedeljo popoldne po lokalnem času v kampu 11 zgorelo približno 2000 domov, večinoma narejenih iz bambusovega lesa, hitro razširil skozi plinsko napeljavo v kuhinjah. Gasilcem je uspelo požar po treh urah pogasiti.

Številni prebivalci taborišča so se dan po požaru vrnili na pogorišče, da bi poiskali morebitne ohranjene stvari, je poročal BBC.

"Zgorelo je okoli 2000 začasnih bivališč, kar pomeni, da je brez strehe nad glavo ostalo 12.000 ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti Mjanmar," je dejal predstavnik beguncev v Bangladešu Mijanur Rahman.

Po navedbah predstavnika Mednarodnega rdečega križa in Rdečega polmeseca Hrusikesha Harichandana je škoda v taborišču zelo velika, poškodovana je tudi osnovna infrastruktura, kot so postaje za pitno vodo in testirna mesta. "Moj dom je požgan, enako je z mojo trgovino," je za AFP dejal 30-letni Mamun Johar. "Požar mi je vzel vse, čisto vse."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hardin Lang iz organizacije Refugees International opozarja, da bo premestitev 12.000 beguncev zelo zahtevna naloga. Cox's Bazar je z več kot milijonom prebivalcev že tako izjemno natrpan. Na vrhuncu krize je tam živelo približno 1,24 milijona beguncev, večinoma Rohingov iz Mjanmara, ki so se tja zatekli po avgustu 2017, ko je vojaška hunta začela pregon Rohingov, potem ko so uporniške rohingovske skupine izvedle več napadov na policijske postaje.

V bangladeškem taborišču je v zadnjih letih zagorelo že večkrat. V poročilu bangladeškega obrambnega ministrstva, objavljenem pretekli mesec, je zapisano, da je med januarjem 2021 in decembrom 2022 zagorelo 222-krat, od tega je šlo v 60 primerih za požig. V požaru marca 2021 je umrlo 15 ljudi, brez doma pa je ostalo okoli 50.000 ljudi.