Foto: Reuters
Foto: Reuters

Do odločitve prihaja, potem ko se je sporna singapurska zakonodaja proti homoseksualnosti, ki sega še v čase britanskega kolonializma, lani znašla pod vse več pritiski.

Argument tožnikov je bil, da je redko izvajani zakon 377A, po katerem lahko oblasti moškega, ki ga ujamejo pri "nespodobnem" dejanju z drugim moškim, obsodijo na zapor do dve leti, neustaven. Zakon se ne nanaša na lezbijke.

Sodišče je svojo razsodbo sporočilo štiri mesece po tem, ko je trojica moških vložilo zahtevek za izpodbijanje zakonitosti zakona. Odvetnik enega od njih, Ravi, je za lokalne medije odločitev označil za "osupljivo" in "popolnoma šokantno".

Po njegovem je "absurdna in arbitrarna" uporaba prava kršitev ustave, saj morajo vsi homoseksualni in biseksualni moški policiji prijavljati svoje sporazumne in zasebne spolne akte.

Ravi še trdi, da zakon krši pravico do enakosti in osebne svobode.

Vprašanje za parlament?

Odvetniki drugega tožnika so medtem svoje argumente utemeljili na podlagi dokumentov, ki dokazujejo, da je bil omenjeni člen zakona leta 1938 uveden, da bi v času, ko je bil Singapur britanska kolonija, kriminaliziral "široko razmahnjeno moško prostitucijo".

Zastopniki tretjega tožnika pa so navajali, da LGBT-osebe ne morejo po lastni volji spreminjati svoje spolne usmerjenosti, zato je zakon diskriminatoren in protiustaven.

Urad tožilstva je vztrajal, da je protigejevski zakon v "legitimnem in razumnem" nacionalnem interesu, "ne glede na to, ali se ga uveljavlja". Ob tem so še dodali, da je zadeva "socio-politično globoko ločevalna" in da bi moral o njej odločati parlament.