Ameriški predsednik Donald Trump s svojo ekipo. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump s svojo ekipo. Foto: Reuters
V torek bodo oči svetovne javnosti uprte v Singapur. Foto: Reuters

Oba voditelja sta že na otoku Sentoso, kjer bo v torek potekal vrh. To bo prvo srečanje voditeljev držav, ki sta bili sovražnici v korejski vojni med letoma 1950 in 1953, voditelji držav pa se od tedaj niso nikoli srečali niti govorili po telefonu. "Krasno je biti v Singapurju, v zraku je čutiti vznemirjenje," je danes tvitnil Trump.

Reuters navaja poročanje severnokorejske agencije KCNA, ki je prvič doslej poročala tudi o domnevnem dnevnem redu pogovorov. Voditelja naj bi izmenjala stališča glede vrste zadev, da bi odprla novo poglavje odnosov. Vrh je, tako poroča KCNA, del "spremenjene ere". Pogovori Trumpa in Kima se bodo osredotočili na gradnjo trajnega mehanizma za ohranjanje miru na Korejskem polotoku, denuklearizacijo Korejskega polotoka in druge teme, ki so v interesu obeh držav, je še poročala severnokorejska agencija.

Zgodovinski vrh bomo v torek od 3.00 naprej spremljali tudi na spletni strani MMC-ja.

O srečanju piše tudi severnokorejski časopis Rodong Sinmun, ki navaja, da je Kim potoval v Singapur na srečanje s Trumpom, in da "bomo vzpostavili nov odnos, da bi odgovorili na spreminjajoče se zahteve nove dobe."

V pripravah na vrh je Severna Koreja zavrnila vsakršno enostransko jedrsko razorožitev, denuklearizacija polotoka pa za Pjonjgang vključuje tudi, da ZDA umaknejo svoj "jedrski dežnik", s katerim ščiti Južno Korejo in Japonsko. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo, ki je prav tako v Singapurju, je na Twitterju zapisal, da je Washington zavezan "celotni, preverljivi in nepovratni denuklearizaciji korejskega polotoka".

Po besedah enega izmed članov Trumpove administracije se ZDA pogajanj udeležujejo z optimizmom, hkrati pa tudi enako mero skepticizma zaradi dolge zgodovine severnokorejskega razvoja jedrskega orožja. "Ne bo nas presenetil noben scenarij," je dejal neimenovani uradnik.

Iran svari Kima, J. Koreja: Gre za začetek dolgega procesa
Iran je severnokorejskega voditelja pozval, naj bo s Trumpom previden. "Pozdravljamo vsako pobudo za mir in stabilnost v Koreji," je povedal iranski zunanji minister Bahram Gasemi. "Vendar mora biti Severna Koreja z ZDA in predvsem s Trumpom previdna," je dodal. "Glede ameriškega obnašanja, pristopa in namenov smo zelo skeptični in na njihova dejanja gledamo skrajno pesimistično," je še povedal in dodal, da Trumpov odstop od iranskega jedrskega sporazuma kaže, da je nezanesljiv partner.

Južnokorejski predsednik Mun Dže In je medtem na srečanju s svojimi svetovalci povedal, da torkovo srečanje predstavlja zgolj začetek "dolgega procesa". Ta proces bi lahko po njegovih besedah trajal eno, dve ali celo več let. "Globoko zakoreninjeni sovražni odnosi in severnokorejsko jedrsko vprašanje ne morejo biti razrešeni z enim samim srečanjem voditeljev," je povedal južnokorejski predsednik. "Pričakujem in upam pa, da bo jutrišnje srečanje uspešno," je bil kljub temu optimističen Mun.

Kakšen bo časovni razpored?
Torkovo srečanje Trumpa in Kima naj bi trajalo do dve uri, potem pa naj bi se jima za eno uro pridružili še člani njunih ekip, poroča Reuters.

Trumpa presenetili z zgodnjo rojstnodnevno torto
Najprej je v Singapur v nedeljo z letalom letalske družbe Air China priletel Kim Džong Un, nekaj ur za njim pa še Trump, ki je prišel direktno iz Kanade, kjer se je udeležil srečanja skupine najrazvitejših držav G7. Oba voditelja je na letališču sprejel singapurski zunanji minister Vivian Balakrišnan. Trump se je danes na delovnem kosilu sestal s singapurskim premierjem Leejem Hsienom Loongom, medtem ko Kim nima predvidenih nobenih uradnih obveznosti. Trumpa, ki bo v četrtek praznoval 72. rojstni dan, so med delovnim kosilom razveselili s torto. Singapurski minister za zunanje zadeve je na družbenem omrežju Facebook objavil fotografijo nasmejanega Trumpa, potem ko so mu med delovnim kosilom podarili torto. Ob fotografiji je pripisal "predčasno praznovanje rojstnega dne".

V delegaciji tudi Kimova sestra
V severnokorejski delegaciji je tudi Kimova sestra Kim Yo Jong, ki je bila med drugim tudi na čelu severnokorejske delagacije na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji. V Trumpovi ekipi so poleg Pompea še njegov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton, vodja kabineta v Beli hiši John Kelly in tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders.