Bamijan. Foto: Reuters
Bamijan. Foto: Reuters

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za prvi napad na tuje turiste v Afganistanu od vrnitve talibanov na oblast avgusta 2021.

Bamijan, blizu katerega sta stala znamenita velika kipa Bude, ki so ju leta 2001 razstrelili talibani, velja za enega najbolj priljubljenih turističnih krajev v Afganistanu. Po navedbah neimenovanega lokalnega prebivalca, na katerega se sklicuje AFP, je v mestu v petek odjeknilo več strelov zapored, varnostne sile pa so nemudoma blokirale mestne ulice, ki so vodile do prizorišča napada.

Tiskovni predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva Abdul Matin Kani je potrdil štiri smrtne žrtve, ubiti so bili trije tujci in Afganistanec. Dodal je, da so bili ranjeni še štirje tujci in trije Afganistanci. Po podatkih bolnišničnih virov so bili ranjeni turisti iz Norveške, Avstralije, Litve in Španije.

Špansko zunanje ministrstvo je pozneje sporočilo, da so bili ubiti trije španski turisti, še najmanj en španski državljan pa je bil v streljanju ranjen.

Kani je še povedal, da so afganistanske varnostne sile v zvezi z napadom aretirale štiri ljudi. Koliko napadalcev je sodelovalo v streljanju, ni navedel. Poudaril je, da talibanska vlada ostro obsoja napad, izraža globoko sožalje družinam žrtev in zagotavlja, da bo izsledila vse napadalce ter jih kaznovala.