Tajvan je v ospredju boja za LGBT-pravice v Aziji. Foto: Reuters
Tajvan je v ospredju boja za LGBT-pravice v Aziji. Foto: Reuters

Prvi, ki sta se poročili, sta ustanoviteljici tajvanskega Zavezništva za promocijo pravic iz civilnega partnerstva. "Nikoli nisem upala na možnost, da bi se poročila, ko sem pri 15 letih ugotovila, da sem lezbijka," je dejala Victoria Hsu, predsednica organizacije. Njena žena Čih-Čjeh Čjen, generalna sekretarka zavezništva, pa je dejala, da so njun poročni certifikat podpisali njuni starši.

V petek sta se poročili tudi socialna delavka Huang Mej Ju in njena partnerica Jou Ja Ting. "Zapoznelo je, ampak vseeno sem srečna, da se lahko poročiva še v tem življenju," je dejala Huang.

Kot poroča nemški portal Deutsche Welle, je Tajvan kljub ostremu nasprotovanju konservativcev v ospredju boja za pravice istospolno usmerjenih ljudi v Aziji. V Tajpeju poteka daleč največja azijska parada ponosa.

Kljub temu so homoseksualci v Tajvanu tudi po novi zakonodaji deležni omejitev, ki za heteroseksualce ne veljajo. Tako lahko istospolni pari trenutno posvojijo le biološkega otroka enega od partnerjev, poroka s tujcem pa je mogoče le, če so v partnerjevi državi izvora istospolne poroke dovoljene.