Med prvimi, ki sta dvignili potrdilo, sta bili Mamiko Moda (druga z leve) in njena partnerka Satoko Nagamura (prva z leve). Foto: AP
Med prvimi, ki sta dvignili potrdilo, sta bili Mamiko Moda (druga z leve) in njena partnerka Satoko Nagamura (prva z leve). Foto: AP

Nekateri upajo, da je to korak proti polni enakopravnosti. Japonska je trenutno edina država v skupini razvitih držav G7, ki ne priznava istospolnih zvez.

A nedavne raziskave javnega mnenja kažejo, da večina Japoncev istospolne poroke podpira. Tako se je lani v raziskavi japonske javne televizije NHK zanje opredelilo 57 odstotkov, samo 37 odstotkov pa jim je nasprotovalo.

Kljub tej široki podpori pa je okrožno sodišče v Osaki pred nekaj meseci razsodilo, da je obstoječa prepoved istospolnih porok ustavna. Oktobra je nato Noboru Watanabe, lokalni predstavnik vladajoče Liberalno demokratske stranke, istospolne poroke označil za "ogabne". Izjava je sprožila val kritik.

Na Japonskem zagotovo je gibanje, ki si prizadeva za večjo enakost. Začetek izdajanja potrdil za partnerske zveze v Tokiu sicer sega že v leto 2015, a je bilo takrat omejeno zgolj na peščico okrožij. Po novi ureditvi se bo istospolne partnerske zveze zdaj lahko sklepalo po vseh okrožjih 14-milijonske prestolnice.

Potrdila o partnerski zvezi, ki so jih uvedli še v osmih prefekturah po Japonski, bodo omogočala istospolnim parom, da imajo enako obravnavo kot heteroseksualni zakonci, ko gre za stanovanjsko ureditev, zdravstveno oskrbo in socialo. Ne bo pa potrdilo zadostovalo, ko gre za istospolne posvojitve, dedovanje in zakonske vizume, poroča BBC.

Za potrdilo lahko zaprosi vsak polnoletni državljan z bivališčem ali službo v Tokiu, v petek pa je prijavo že oddalo 137 kandidatov.