Rudarski velikan Rio Tinto je sporočil, da se je kapsula izgubila med prevozom iz rudnika. Foto: EPA
Rudarski velikan Rio Tinto je sporočil, da se je kapsula izgubila med prevozom iz rudnika. Foto: EPA

Srebrna kapsula, ki vsebuje majhno količino radioaktivnega cezija-137, je velika le šest krat osem milimetrov. Med prevozom naj bi se izgubila nekje na 1400 kilometrov dolgi poti med rudnikom severno od odročnega mesta Newman in predmestjem Pertha, prestolnice Zahodne Avstralije.

Komisar za zdravje te avstralske zvezne države Andrew Robertson je v nujnem zdravstvenem opozorilu pozval javnost, naj se vsakdo, ki opazi kaj, kar je videti kot majhna kapsula, od tega predmeta oddalji najmanj pet metrov, saj oddaja "precejšnjo količino sevanja".

V polmeru enega metra je to po njegovih besedah približno enako količini naravnega sevanja, ki bi mu bila oseba izpostavljena v celem letu. "Oddaja žarke beta in gama. Če se ji približate, lahko utrpite poškodbe kože, vključno z opeklinami," je opozoril.

Na Twitterju je objavil fotografijo, na kateri je videti, da je takšna radioaktivna kapsula precej manjša od kovanca za deset centov. Ni jasno, kdaj točno je ta drobni predmet izginil, saj naj bi padel s tovornjaka nekje po 10. januarju, ko so ga nazadnje videli. Med potovanjem naj bi zaradi vibracij verjetno popustil vijak, kapsula pa je nato padla iz vozila skozi luknjo.

Rudarski velikan Rio Tinto je potrdil, da je bila kapsula na poti iz njihovega rudnika. Zatrdili so, da je varnost njihova prednostna naloga in da je prevoz opravilo strokovno podjetje za ravnanje z radioaktivnimi snovmi ter da sodelujejo pri iskanju kapsule.

Kapsulo iščejo od srede, potem ko je podjetje, ki je skrbelo za njen prevoz, sporočilo, da jo pogrešajo. Gasilci so sporočili, da je iskanje trenutno omejeno predvsem na naseljene kraje in da bi lahko trajalo tudi več tednov.