Vang Ji je dejal, da je nesprejemljivo, da nekatere države
Vang Ji je dejal, da je nesprejemljivo, da nekatere države "sedijo za mizo, druge pa so na jedilniku". Foto: Reuters

Vang je na novinarski konferenci v Pekingu 90 minut odgovarjal na vprašanja domačih in tujih novinarjev o več temah. O Tajvanu, ki ga Peking v skladu s politiko ene Kitajske obravnava kot del lastnega ozemlja, je podpornike neodvisnosti tega otoka opozoril, da se bodo "opekli zaradi igre z ognjem in okusili grenke sadove lastnega početja". Nedavne predsedniške volitve na Tajvanu, na katerih je slavil Pekingu nenaklonjeni Laj Čingte, je označil kot zgolj lokalne volitve v enem delu Kitajske.

Do ZDA ostrejši kot do EU-ja

ZDA, ki veljajo za največjo zaveznico Tajvana, je Vang obtožil, da poskušajo omejiti in zatirati Kitajsko, ob tem pa dejal, da so ukrepi in sankcije Washingtona v tej smeri dosegli neverjetne ravni.

Do Evropske unije je bil kitajski zunanji minister manj oster, rekoč, da v teh odnosih ni konflikta interesov. Kljub temu pa je bil kritičen do stališč EU-ja, ki da Kitajsko hkrati opredeljuje kot partnerico in tekmico. Takšno politiko je slikovito primerjal s položajem, ko se avto približuje križišču, na semaforju pa hkrati gorijo rdeča, rumena in zelena luč.

Kitajska ostaja "sila miru"

Glede trenutnih dveh največjih geopolitičnih žarišč je Vang povedal, da si Kitajska prizadeva za mir tako v Ukrajini kot Gazi. Vojno v Gazi je označil kot sramoto za civilizacijo in ponovil stališče Pekinga, da bi Palestina morala postati polnopravna članica Združenih narodov. V Ukrajini je po njegovem mnenju nujno začeti mirovna pogajanja, saj se lahko v nasprotnem primer zgodi dodatna zaostritev krize. Ob tem je zavrnil očitke Zahoda na račun kitajske nevtralnosti in stikov z Rusijo. Te je pohvalil in jih opredelil kot "novo paradigmo za odnose med velikimi silami".

Zagotovil je, da bo Kitajska še naprej ostala "sila miru, sila stabilnosti in sila napredka v svetu".