Afganistankam pod talibani trda prede. Foto: EPA
Afganistankam pod talibani trda prede. Foto: EPA

Pretekli teden so talibani prepovedali ženskam, da obiskujejo univerzo in da delajo za nevladne organizacije, kar je bila zadnja v vrsti prepovedi, ki so jih sprejeli, odkar so lani avgusta znova prevzeli oblast v Afganistanu.

Varnostni svet je dejal, da so močno vznemirjeni zaradi naraščajočih omejitev za žensko izobraževanje. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je pozval k odpravi zadnjih omejitev, poroča BBC.

V izjavi je Varnostni svet ZN-a pozval k "polni, enakopravni in vsebinski udeležbi žensk in deklet v Afganistanu". Ob tem so pozvali talibane, "naj odprejo šole in nemudoma spremenijo politike in prakse, ki pomenijo zmanjšanje človekovih pravic in osnovnih svoboščin".

Poudarili so, da bo imela prepoved dela žensk v humanitarnih organizacijah velik in takojšen učinek na humanitarne operacije v državi. Guterres je opozoril, da zadnje omejitve predstavljajo nepravične kršitve človekovih pravic. "Dejanja, ki predstavljajo izključitev in utišanje žensk ter deklet, še naprej povzročajo veliko trpljenje in so velik udarec za potencial Afganistancev," je zapisal na Twitterju.

Po odločitvi talibanske vlade o delu žensk v nevladnih organizacijah je najmanj pet največjih nevladnih organizacij prenehalo izvajati svoje dejavnosti v državi. Kot so sporočili iz organizacij Care International, Norwegian Refugee Council (NRC) in Save the Children, brez žensk ne morejo izvajati svojih dejavnosti.

Oblasti so pretekli teden prijeli pet žensk, ki so sodelovali na protestih glede izobraževanje žensk v Kabulu. Prijeli so tudi tri novinarke.